Lahve hozené do domu v Opavě obsahovaly hořlavý minerální olej

Opava - Dvě zápalné lahve, kterými někdo o víkendu zaútočil na opavský dům obývaný Romy, obsahovaly minerální olej, což je hořlavina nejnižší, čtvrté třídy. Vyplývá to z chemické expertizy. Podle mluvčí severomoravské policie Soni Štětínské se tato látka vznítí jen při vysokých teplotách od 100 do 250 stupňů. Lahve naštěstí nezahořely, takže nikoho nezranily a noční útok se obešel bez škod.

Obsah třetí nerozbité lahve, kterou našli obyvatelé domu v Rybářské ulici ve čtvrtek, určí další expertiza. Na pohled se ale nelišil od obsahu dvou dříve nalezených lahví, dodala mluvčí. „Kriminalisté stále analyzují záběry kamerových systémů a rovněž zjištěné a získané informace. V současné době proto není možné sdělit, zda spolu oba nálezy jednoznačně souvisí, zda a kdy je do domu umístila tatáž osoba,“ uvedla.

Třetí lahev s ohořelým knotem se našla v neobydleném bytě v prvním patře, který měl trvale otevřené okno. „Podle zjištěných informací byly dveře bytu zavřené, takže nebyl volně přístupný a delší dobu do něho nikdo nevešel,“ dodala mluvčí.

První dvě zápalné lahve někdo vhodil v noci na sobotu do vstupní chodby činžovního domu, jehož vchodové dveře jsou trvale otevřené. Podle obyvatel domu, v němž žijí i romské rodiny s dětmi, se to stalo kolem 01:00. Policie vyšetřuje případ jako pokus o obecné ohrožení.

Agrese vůči Romům na Opavsku vzrůstá

Sérii žhářských útoků odstartoval incident v noci na neděli 14. března, kdy zatím neznámý útočník hodil zápalnou lahev na domek v ostravské kolonii Bedřiška. Zápalnou lahev s vysoce hořlavou tekutinou prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Lahev se nerozbila, a chemikálie tak nezačala hořet. Od knotu se jen vznítil kousek koberce. Ten dívka, kterou probudilo řinčení skla, stihla uhasit. Útok policisté vyšetřují jako pokus o vraždu.

Loni v dubnu žháři zaútočili na domek romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Podle výsledků vyšetřování vhodili do domu tři zápalné lahve s benzinem. Následný požár zranil tři lidi, nejvážněji tehdy ani ne dvouletou Natálku. Policie dopadla čtveřici pravicových extremistů z Opavska a Bruntálska, proces s obžalovanými začne v Ostravě 11. května. Za rasově motivovanou vraždu jim hrozí až 15 let vězení, padnout může i výjimečný trest či doživotí.