Náklaďáky ničí silničky u Mydlovar, kraj chystá opravu

Mydlovary (Českobudějovicko) – Kolony těžkých nákladních aut projíždějí po malých regionálních silničkách v okolí Mydlovar na Českobudějovicku. Zavážejí rozlehlé kalojemy, které zbyly po bývalé úpravně uranové rudy. Dopravci za to dostanou od státu miliardy, až dodatečně se ale úřady začaly starat také o postižené obce. Nyní se připravuje oprava silnic, které těžká doprava zcela zničila, a také stavba obchvatu obce Olešník, který je provozem zasažen nejvíc.

Místní lidé byli dlouhá léta zvyklí na minimální provoz, auto se v Mydlovarech či sousedních obcích objevilo jen občas. Teď se po nich valí jeden náklaďák za druhým, některé silnice jsou díky nim tak zničené, že se jim místní raději vyhýbají. „Vozí se sem miliony tun materiálu ze všech světových stran,“ shrnula starostka obce Olešnice Jana Píchová.

Ačkoli ničí lidem životní prostředí, patří sanace mydlovarských kališť k největším ekologickým projektům v Česku. Rozhlehlá jezera, která vznikla po chemické úpravě uranu, zasypávají najaté firmy obrovským množstvím drcených pneumatik, popílku a hlíny. Na miliardové zakázce se podílí řada firem. Ty už loni založily společně s krajem fond na opravu rozbitých silnic. Teď z něj poprvé potečou peníze.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

„Na obnovu nejvíce poškozených vozovek, které jsou extrémně přetíženy návozem, půjde osmnáct milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana jihočeského kraje Martin Kuba.

Taková částka ale není podle Mydlovarských dostatečná. „Osmnáct milionů je dobrá záplata, ale škody na majetku obcí a občanů jsou daleko vyšší,“ upozornil starosta Mydlovar Petr Ciglbauer. Opravy se navíc budou muset často opakovat, sanace továrny a nádrží má skončit až v roce 2024.

Lepší vyhlídky do budoucna má Olešník na severu zavážené oblasti. Kraj společně se státním podnikem Diamo uvolnily peníze na obchvat obce. „Měl by definitivně velmi významně odlehčit oblasti,“ řekl Kuba.

Postupně je nutné zasypat a utěsnit asi 300 hektarů nádrží. Peníze na sanaci jdou ze státního rozpočtu a evropských fondů. Celkem jde asi o tři miliardy korun.