Matka zemřela při porodu. Policie obvinila lékařku z ublížení na zdraví

Opava - Případem mladé ženy z Kravař, která před dvěma lety zemřela pár dní po porodu, se bude zřejmě zabývat soud. Policie obvinila dnes už bývalou lékařku Slezské nemocnice v Opavě z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Ústřední znalecká komise ministerstva zdravotnictví a posudek z Univerzity Palackého v Olomouci však neprokázaly přímé zavinění. „Ani komise ani znalecký posudek se jednoznačně nevyjádřily k příčině smrti. Z toho důvodu bylo zahájeno trestní stíhání, kdy konkrétní vina lékaře bude nebo nebude prokázána v průběhu soudního řízení,“ uvedl Martin Kittel z opavské kriminální policie.

Dnes osmnáctiměsíční Tobias si máminy náruče užil pouhých několik dnů. Jeho matka, devětadvacetiletá Petra Hladká z Kravař, zemřela po bezproblémovém porodu nečekaně na zánět dělohy. Její muž je přesvědčený, že lékaři udělali chybu, a loni v lednu podal trestní oznámení.

„Já myslím, že to je správné. Pokud něco zanedbala, ať je potrestaná,“ říká manžel zesnulé Petr Hladký. Ten opustil práci a stal se „mámou“ na plný úvazek. Kromě Tobiáše se stará ještě o sedmiletou dceru.

Reportáž Ivany Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Moje klientka je přesvědčena, že se nedopustila žádného profesního pochybení a se zahájením trestního stíhání nesouhlasí. Podali jsme proti němu stížnost, kterou v nejbližších dnech odůvodníme,“ informuje advokát obviněné lékařky Lukáš Prudil.

Podle informací České televize už obviněná lékařka v nemocnici nepracuje. Ze tří lékařů, kteří se o paní Hladkou starali, zůstal v nemocnici jediný. „Ten už pracuje normálně. Na základě výsledků znalecké komice padl důvod, proč by lékař měl pracovat pod dozorem,“ oznámil Daniel Svoboda, mluvčí Slezské nemocnice Opava. Opavští kriminalisté chtějí případ uzavřít do konce dubna.

Petr Hladký a Tobias
Zdroj: ČT24