Publicista Uhl podal trestní oznámení na exředitele ÚSTR Žáčka

Praha - Publicista Petr Uhl podal trestní oznámení na bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Žáčka a další lidi, které nejmenoval. Ze zveřejněného textu historika a člena vědecké rady ÚSTR Viléma Prečana totiž podle Uhla plyne podezření, že se v souvislosti s odchodem Žáčka z vedení ústavu převedly na soukromé nosiče miliony stran archivních materiálů v elektronické podobě. Žáček to odmítl. Tvrzení Uhla je podle něj nepravdivé a vedené snahou zdiskreditovat jeho osobu.

Možným motivem kopírování materiálů by podle Uhla mohl být úmysl zneužít písemnosti komunistické Státní bezpečnosti (StB). Podezření vyplývá z článku zakladatele někdejšího exilového Dokumentačního střediska nezávislé československé literatury a Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd Prečana. Historik v něm uvedl, že bylo digitalizováno již deset milionů stran písemností: „Kolik z nich skončilo na soukromých elektronických nosičích, (…) to ví jen Pavel Žáček a pánbůh.“

Pavel Žáček:

„Jako bývalý ředitel ÚSTR odmítám tvrzení publicisty a dlouholetého odpůrce naší instituce Petra Uhla jako zcela nepravdivé a ničím nepodložené, vedené snahou zdiskreditovat mou osobu a zpolitizovat na poslední chvíli před květnovými volbami činnost ÚSTR.“

Žáček se domnívá, že ze strany Uhla jde o snahu odvrátit pozornost od reálných problémů ústavu. Svého právního zástupce Stanislava Devátého už proto požádal o zvážení právních kroků „k vyvrácení veškerých těchto pomluv“.

Podle Uhla plyne z Prečanova textu podezření, že Žáček a spol. převedli archivní dokumenty v elektronické podobě mimo ÚSTR, aby byly použity „možná i ve prospěch ODS“. „Pavel Žáček i jako zmocněnec vlády po více než tři roky úzce spolupracoval s jejím předsedou Mirkem Topolánkem a ministrem vnitra Ivanem Langerem, jehož byl Žáček i podřízeným. I proto mám obavy, že archiválií StB, které obsahují i četné citlivé osobní údaje (ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů), by mohlo být zneužito podobně, jako před volbami v červnu 2006 bylo zneužito zprávy plukovníka Kubiceho,“ stojí v trestním oznámení.

Podle publicisty by v takovém případě mohlo jít o spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby podle nového trestního zákoníku nebo zneužívání pravomoci veřejného činitele podle staré úpravy, popřípadě o maření úkolu úřední osoby z nedbalosti: „Pokud byl čin spáchán, mohla nastat část trestné činnosti už před 1. lednem 2010.“ Zároveň vyzval k zásahu v případě, že by údajné neoprávněné vyvádění dat z ÚSTR pokračovalo.

Uhl: Vysvětlení by mohli podat i senátoři Vondra a Schwarzenberg

„Jako okolností případu je se asi potřeba zabývat se snahou Pavla Žáčka, Marka Bendy (ODS), Patrika Bendy a dalších osob, aby nový ředitel ÚSTR Jiří Pernes jmenoval ředitelem Archivu bezpečnostních složek právě Pavla Žáčka,“ napsal s odkazem na Prečanův text v trestním oznámení Uhl. Vysvětlení by podle něho mohli podat i senátoři Alexandr Vondra (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09).