Na Hradě při podpisu nové smlouvy START chyběl i Havel

Praha - Bývalý prezident Václav Havel nebyl pozvaný ke čtvrtečnímu ceremoniálu, při němž prezidenti USA a Ruska podepsali na Pražském hradě novou smlouvu START. Nemyslí si však, že by to bylo vinou hostitele summitu, prezidenta Václava Klause. „Osobně si myslím, že to není dílo Václava Klause, ale nějakých snaživců z jeho kanceláře,“ řekl Havel dnes České televizi. Podpis sledovalo několik stovek osobností a novinářů. Vedle Havla pozvánku podle ČT nedostali ani bývalí ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Josef Zieleniec nebo předseda Strany zelených Ondřej Liška či šéfka evropského výboru Kateřina Jacques.

„Nedostal jsem pozvánku, ale nemohu říct, že mě to mrzelo,“ prohlásil k tomu v ČT Havel, který si prý kladl jen otázku, „proč já a jiní jsme byli nějakým způsobem kádrováni“. Na Hrad nebyla pozvána ani poslankyně zelených Kateřina Jacques, která se z tohoto důvodu obrátila o vysvětlení na ministra zahraničí a na ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta. V dopise, který jim adresovala, se přitom odvolává na svou funkci předsedkyně výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny. „Není totiž pochyb o tom, že v souladu s protokolárními zvyklostmi bych pozvání dostat měla stejně jako ostatní srovnatelně postavení funkcionáři, kteří se podpisového aktu účastnili,“ komentovala situaci Jacques. 

Právě kvůli nepozvání na Pražský hrad se ve čtvrtek do sebe pustili šéf zelených Ondřej Liška a prezidentův tajemník Ladislav Jakl. „Parlamentních stran je už tak nepřehledný počet, že vlastně ani nevím, kolik jich je. Jednu ve sněmovně reprezentuje pan Liška, druhou paní Zubová. Zvát všechny, kteří se hlásí k různým stranám, to by ani ten stůl na to nestačil. Kdyby tam chtěli být všichni různí zelení, to by nám Hrad celý zezelenal,“ řekl Jakl v České televizi. 

Předsedu zelených tímto vysvětlením nepotěšil. „Hulvátství, neznalost a arogance pana Jakla nezná mezí. Strana zelených má vlastní klub podle jednacího řádu. Mně se potvrdilo podezření, že to byl naprosto úmyslný krok, který chtěl čistě naznačit to, že nás pan prezident nebere v úvahu,“ řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro ČT Liška.