Kanceláře pro Úřad regionální rady v Ústí stojí dvakrát tolik než ty dosavadní

Ústí nad Labem - Úřad regionální rady, který spravuje žádosti o evropské dotace pro Ústecký a Karlovarský kraj, si v centru Ústí nad Labem pronajal nové sídlo, za které bude platit dvojnásobný nájem oproti kancelářím, v nichž úřadoval dosud. Ročně to má být víc než 10 milionů korun. Opozice v krajském zastupitelstvu to považuje za plýtvání a upozorňuje, že toto stěhování má i své skryté důvody.

Nová adresa v centru Ústí nad Labem pro nové sídlo úřadu regionální rady je velmi lukrativní. Za pronájem kanceláří a garáží bude úřad do roku 2015 platit přes 10 milionů ročně. Úřad tvrdí, že potřeboval víc místa, i když se počet zaměstnanců nezvýšil. Opozice však tvrdí, že jde o další případ toho, kdy se ze státních peněz přihrávají kšefty spřízněným kamarádům. 

Vojtěch Krump, mluvčí Úřadu regionální rady:

„Neexistuje žádný zákonný důvod, proč bychom měli pátrat po jeho akcionářích.“

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

V původním sídle úřad platil necelou polovinu - 4,2 milionu ročně. Navíc vlastník nové budovy, Energetické a dopravní stavby (EDS), má utajenou vlastnickou strukturu. Jejím akcionářem byl ještě nedávno ústecký podnikatel Luboš Mareček, muž zapojený na severu Čech do řady sporných kauz, jako je například likvidace norské továrny Rybenor na Litoměřicku. Angažuje se i v případu zadluženého Chlumce na Ústecku, který prošetřuje policie. Nejdříve chtěl společně se šedou eminencí tamní ODS Patrikem Oulickým obci půjčit, pak si to rozmyslel a nakonec minulý týden vydražil budovu zdravotního střediska, které vlastnila obec. Předseda představenstva EDS Špišák ale tvrdí, že Mareček již není akcionářem, neboť právě Špičák tuto společnost asi před třemi lety od něj odkoupil. 

Nicméně ověřit, jestli je Bronislav Špičák skutečně majitelem firmy, je prakticky nemožné. Firma má takzvané akcie na majitele, což znamená, že jejím majitelem je ten, kdo drží akcie aktuálně v ruce. Navíc v představenstvu a dozorčí radě firmy jsou lidé spjatí jak se společnostmi Luboše Marečka, tak i s firmami kmotrů ODS Alexandra Nováka a Patrika Oulického. 

Předseda regionální rady, spolustraník Patrika Oulického a Alexandra Nováka Jiří Šulc, který nájemní smlouvu podepsal, se nevyjádřil, nereagoval na e-mail ani telefonáty.