Marihuana možná bude v Česku legální, tedy v lécích

Praha – Marihuana už možná v Česku nebude považována za pouhou drogu. V odborných kruzích, a třeba i na půdě sněmovny, se vede debata o tom, zda není marihuana i léčivou bylinou. Pěstovat konopí pro léčebné účely už by tak nemuselo být trestné a lidé s vážnými zdravotními problémy, kterým pomáhá, už by nemuseli být považováni za zločince. Rostliny by se pěstovaly pod státním dohledem a v podobě léčiv by mohly být k dostání v lékárnách.

Marihuana léčí. Pomoci by mohla mnoha lidem, kterým už jiné léky nepomáhají, mají bolesti, třesy, problémy se základní hygienou. Jde například o roztroušenou sklerózu, různé druhy rakoviny, Parkinsonův syndrom nebo postraumatické stavy.

Malé množství pomáhá zmírnit vážné choroby

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Denní dávka konopí na špičku nože pomáhá i paní Růžičkové z malé vísky poblíž Vlachova Březí na Prachaticku. Trpí roztroušenou sklerózou. Ještě před několika měsíci se nemohla bez pomoci ani pohnout z křesla. Léky, které jí mohou nabídnout lékaři, už dávno nezabíraly. Teď paní Růžičkové z beznadějné situace pomáhá právě drť z konopí.

Pacientka Marie Růžičková:

„Neumí si nikdo, kdo to nezažil, představit tu strašnou ubohost toho člověka, jak ten človíček je najednou zpátky mrňavý, odevzdaný, beznadějný a nemá vizi na žádný slušný život.“

Lékaři lidem, co se týká konopí, pomoci nemohou. Někteří jim alespoň doporučí, aby si marihuanu obstarali sami. „Ti pacienti sami přicházejí s tím, že v těch pacientských komunitách si zjišťují informace mezi sebou, takže různými pokoutnými cestami se dostávají k těmto látkám,“ uvádí neuroložka Dana Horáková.

Adiktolog Tomáš Zábranský:

„I kdyby v tom byly ty orgány, tzn. ať už policie a nebo místní úřady, sebebenevolentnější, jednu věc udělat musí ze zákona. A to je zabavit to konopí. Takže oni jsou potom odkázáni buď na to se té léčby vzdát, což samozřejmě nechtějí, a nebo se sami stát součástí černého trhu.“

Lidé, kteří konopí užívají nebo si z něho vyrábějí nejrůznější masti, se ale vystavují riziku trestního stíhání. Asi nejznámějším takovým příkladem je příběh překladatelky Libuše Bryndové, která opakovaně stála před soudem za přípravu mastí na astma a artritidu. Nejdřív dostala podmínku, letos v únoru ji táborský soud obžaloby zprostil.

Lidé s podobným osudem by se už v budoucnu trestního stíhání ovšem bát nemuseli. „Bude potřebné, aby lidé, kteří potřebují tuto léčbu, měli možnost prostřednictvím lékáren získat na lékařský předpis konopí s přesně definovaným obsahem účinných látek,“ uvedl Ivan Langer, poslanec ODS. „Je to prostě zbytečná kriminalizace lidí, kteří si to nezaslouží,“ dodává adiktolog Tomáš Zábranský.

Změně v zákoně nebrání ani evropské právo

O tom, že by se v tomto ohledu mohlo změnit české právo, se mluvilo tento týden i na semináři v Poslanecké sněmovně. Experti došli k závěru, že jedinou překážkou je česká legislativa. „Naše domácí právní úprava, která spočívá především v zákoně o návykových látkách, je v tomhle směru poněkud přísnější, než nám nutně ukládají ty mezinárodní protidrogové úmluvy,“ uvedl k tomu Petr Zeman z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci. Proti změně v zákoně nejsou ani policisté.

Martin Beneš, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv:

„V České republice ke dnešnímu dni není registrován léčivý přípravek, který by obsahoval tetrahydrokanabinol. Není registrován ani ve většině zemí Evropské unie.“

Celou řadu konopných výrobků můžou již Češi naleznout v lékárnách. Většinou ale jde o kosmetiku, tedy šampóny, mýdla či krémy. Vysloveně léčebné látky, schválené Státním ústavem pro kontrolu léčiv, na českém trhu chybí.

Celý plán je teď v rukou politiků. Ti o něm určitě nerozhodnou do voleb. A dá se předpokládat, že i v nově složené sněmovně nápad legalizovat konopí pro léčebné účely a zároveň na český trh vpustit léky obsahující kanabinoidy nebude vůbec jednoduché. Nejdříve bychom se toho mohli dočkat na konci roku.

V některých zemích mohou pacienti užívat konopí důstojně

S léčbou konopím mají dlouholetou zkušenost třeba v Izraeli. Systém státem kontrolovaného pěstování marihuany zde funguje od roku 1999. Programem zatím prošlo kolem dvou tisíc lidí, a to včetně asi 600 dětí, kterým konopí pomáhá zvládnout nevolnosti spojené s agresivní chemoterapií. Konopí dostávají v koláčcích.

Pacientka Marie Růžičková:

„My přece nejsme feťáci, tady jsou drogy daleko silnější. Toho si nikdo z nás nevšimne. My chceme jen zpátky tu svoji lidskou důstojnost.“

  • Výrobky z konopí dostupné v lékárnách v ČR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1567/156630.jpg
  • Sušené konopí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1567/156631.jpg
  • Paní Marie Růžičková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1567/156629.jpg