Začaly opravy dvou mostů na jihu Moravy

Brno – Mnohaměsíční dopravní komplikace si vyžádají opravy dvou mostů na vytížených státních silnicích v Jihomoravském kraji. Dnes začíná uzavírka poloviny vozovky na mostě u Archlebova na Hodonínsku, přes který prochází silnice I/54. Práce skončí na začátku září. Od minulého týdne je omezen provoz také na mostě na silnici I/53 u obce Suchohrdly na Znojemsku.

Oba mosty zůstávají průjezdné, provoz je však veden pouze jedním pruhem a řízen světelnou signalizací. Podle Anny Zavadilové z Ředitelství silnic a dálnic nejsou vyznačeny žádné objízdné trasy. Především ve špičkách se tak mohou před uzavírkami vytvořit fronty.

Most u Archlebova mezi Kyjovem a Slavkovem zůstane částečně uzavřen do 2. září. Oprava bude stát asi 13 milionů korun. U obce Suchohrdly u Znojma bude omezen provoz na mostě do konce srpna. Stavební práce přijdou na 12,9 milionu korun.

Podle ŘSD se stav silničních mostů v Česku neustále zhoršuje. Na pouhé zastavení tohoto trendu je potřeba vynaložit v následujících pěti letech 32,5 miliardy korun, řekl na loňském mezinárodním sympoziu Mosty 2009 provozní ředitel ŘSD Jiří Volek. Ve špatném až havarijním stavu je zhruba třetina všech silničních mostů v Česku.

Vydáno pod