Pražští zastupitelé odmítli loterijní novelu

Praha - Zastupitelstvo hlavního města dnes jednomyslně odmítlo novelu loterijního zákona. Primátor města Prahy Bém a další pražští starostové tvrdí, že návrh omezuje pravomoci měst a obcí při regulaci heren. Novelou by se měla tento týden zabývat sněmovna. Jednání zastupitelstva, které mělo na programu jen tento jediný bod, se proměnilo v několikahodinovou hádku politických oponentů.

Dnešní zastupitelstvo bylo svoláno narychlo kvůli tomu, aby schválilo stanovisko hlavního města k novele, kterou minulý týden projednal rozpočtový výbor sněmovny. Podle pražských starostů znemožňuje obcím zasahovat do rozhodování, kde budou umístěny výherní hrací přístroje a videoloterijní terminály. Novela je na programu úterního jednání sněmovny, není ale jasné, zda se stihne projednat.

Pavel Bém a Petr Hulinský pro ČT24:

Petr Hulinský (ČSSD): „Rozpočtový výbor přijal návrh svého místopředsedy a poslance za ODS Pavla Suchánka, který společně se všemi přítomnými členy ODS prohlasoval to, co je pro obce naprosto nepřijatelné… Je potřeba, aby Parlament toto nepřijal.“

Pavel Bém (ODS): „Že se dnešní setkání zastupitelstva proměňuje v jakýsi předvolební mítink, je mně osobně úplně jedno. Důležité je udělat cokoli pro to, aby tento návrh špatného zákona, který podporuje hazard v ČR, nebyl schválen sněmovnou.“

Zastupitelé se usnesli, že požádají sněmovnu, aby schválila původní znění novely, které účast obcí na regulaci umožňuje. Ta ale počítá s tříletým přechodným obdobím v případě, že města herny zakážou. Pražští zastupitelé požadují, aby toto období bylo zkráceno na šest měsíců.

Zastupitelé se ještě před schválením programu asi půl hodiny dohadovali, jestli bylo zasedání svoláno v souladu se zákonem o hlavním městě. Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský upozorňoval na to, že kritizovaný pozměňovací návrh se ve výboru objevil už v polovině března a vedení města mohlo od té doby zasáhnout. Podle Hulínského sbírají občanští demokraté politické body. Ti ale svolání obhajovali.

Zelení přes totožné stanovisko účast na jednání odmítli

Primátor Pavel Bém přirovnal novelu k povodním, podle něj by mohlo být šíření hazardu v případě schválení zákona také nekontrolovatelné a neřízené. „Kdyby byli v Praze povodně, zastupitelstvo by se muselo také sejít rychle,“ konstatoval. Podle zastupitele ODS Davida Vodrážky v takovém případě není důležité, jestli byla dodržena zákonná sedmidenní lhůta pro svolání.

Jednání se odmítli zúčastnit zastupitelé Strany zelených. „Petici starostů proti novele zákona o loteriích podporujeme a podepíšeme ji. Ale dnešního jednání se účastnit nebudeme, jeho svolání je v rozporu se zákonem,“ řekla zastupitelka Petra Kolínská (SZ). Podle Kolínské by se dnešní rozhodnutí mohlo stát „nebezpečným precedentem“ a upozornila na to, že rada hlavního města před časem dvě zasedání zastupitelstva zrušila.