Muž, který zabil pacienta na psychiatrii, půjde do léčby

Praha - Muž, který počátkem ledna usmrtil spolupacienta na psychiatrické klinice v Praze, se bude muset podle dnešního verdiktu Městského soudu v Praze podrobit ochranné ústavní léčbě. Šestatřicetiletý muž čelil kvůli případu obvinění z vraždy, státní zástupce však jeho stíhání zastavil pro nepříčetnost. Podle nového trestního zákoníku hrozil pacientovi až osmnáctiletý trest vězení. Dnešní rozhodnutí soudu je pravomocné, obě strany se na místě vzdaly práva na stížnost.

Krátce po Novém roce ohlásil personál nemocnice policistům, že při incidentu mezi dvěma pacienty utrpěl jeden z nich smrtelná poranění. Policie pak druhého muže zadržela, podle některých médií spolupacienta ukopal. Ze znaleckých posudků později vyplynulo, že trpěl závažnou duševní poruchou a nebyl schopný ovládat své jednání.

Podle dřívějšího vyjádření psychiatra Martina Jarolímka personál psychiatrické kliniky zřejmě pochybil. Agresivní psychotický pacient byl podle něho hospitalizován poté, co napadl svého otce. Personál kliniky jej údajně umístil na zčásti obsazený vícelůžkový pokoj se zvýšeným dohledem, nepodal mu však zklidňující léky. Neumístil jej prý ani do speciální jednolůžkové izolace, která byla prázdná.

Agresivní pacient v noci podle Jarolímka napadl v koupelně druhého, ošetřovatel se zdravotní sestrou je prý odvedli na jejich lůžka a odešli pro pomoc. Oddělení zůstalo bez dozoru a do jejich návratu byl napadený pacient údajně ukopán k smrti. Jarolímek již dříve uvedl, že chronologii incidentu sestavil na základě výpovědí informovaných zdrojů z kliniky. Představitelé kliniky se k tomu nevyjádřili.