Podle ministerstva mohou za zdržení v kauze Diag Human offshorové firmy

Praha - Ministerstvo zdravotnictví se domnívá, že vstup dvou offshorových firem do kauzy Diag Human mohla být hra s cílem zdiskreditovat rozhodčí senát. Vyplynulo to z dnešního vyjádření náměstka ministryně Marka Šnajdra. Odstoupení švýcarského rozhodce Damiana Della Ca byl podle něho další obstrukční krok v rozhodčím řízení. Jinak prý už mohlo být rozhodnuto.

Firmy s nejasnou majetkovou strukturou si měly nárokovat asi třetinu pohledávky. Rozhodčí senát ale 29. března společnosti Towit Machinery a Dumfries Holdings z řízení vyloučil. Tento krok uvítaly obě strany, Diag Human označila jejich pohledávky za podvodné a podala na ně žalobu.

„Údajné žaloby offshorových firem jsme označovali od počátku za podvod… Státu, respektive státem prosazeným rozhodcům, trvalo tři měsíce, než došli ke stejnému závěru,“ podotkl právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda. Firma prý vůbec nevěděla, že se 29. března konala schůzka rozhodčího senátu. Také jí prý dosud nebylo doručeno žádné údajně přijaté rozhodnutí ohledně nároků offshorových firem. „Jde jenom o další účelovou ex post konstrukci, která má zakrýt protiprávní postup ministerstva zdravotnictví a rozhodce Petra Kužela,“ uvedl Kalvoda.

Šnajdr se obul do Reportérů ČT

Podle Šnajdra rezignoval rozhodce Della Ca účelově, aby zmařil další postup. Další jednání rozhodců se mělo konat 30. března, uvedl náměstek s poukazem na mail od právního zástupce Diag Human Jana Kalvody, v němž rezignaci rozhodce ministerstvu oznámil. Švýcarský rozhodce rezignoval den po odvysílání reportáže v pořadu Reportéři ČT, která se kauze Diag Human věnovala. „Je na místě se ptát, jestli cílem této reportáže nebylo vytvořit skutečně mediální záminku, jak zmařit dořešení letitého sporu,“ prohlásil Šnajdr. Proti tomu ovšem ostře vystoupil šéfredaktor redakce aktuální publicistiky ČT Jiří Vondráček: „Opakovaná snaha náměstka Šnajdra diskreditovat Reportéry ČT je skutečně nehorázná, my jsme přinesli závažnou informaci o tom, že jeden z rozhodců může být podjatý, o objektivnosti reportáže se každý může přesvědčit na webu ČT.“

Rozhodčí senát si podle náměstka vyžádal už v prosinci od ministerstva a Diag Human závěrečné hodnocení, což se děje před vydáním nálezu. Nebýt komplikací s rezignací rozhodce, podle právního zástupce ministerstva Tomáše Sokola už mohlo být rozhodnuto. „Fakticky dnes nevíme, zda je senát kompletní, nebo ne,“ podotkl advokát.

Původní, dva roky starý nález určil, že stát má firmě zaplatit přes osm miliard korun a úroky, obě strany se ale odvolaly. Česko nárok firmy odmítlo, Diag Human požadovala 15 miliard korun. Případ se bude dál řešit zřejmě až v červnu. Ministerstvo trvá na tom, že stát nemá platit firmě nic. Celý spor začal už v roce 1991, jde v něm o údajně zmařený obchod s krevní plazmou. Stát firmě vyplatil přes osmi lety 326,6 milionu korun. Společnost si pak vypočítala novou škodu.

Marek Šnajdr
Zdroj: ČT24
Vydáno pod