Hradeckou diecézi povede po Dukovi biskup Josef Kajnek

Hradec Králové - Královéhradeckou diecézi po odchodu Dominika Duky na místo pražského arcibiskupa povede jako administrátor nynější pomocný biskup Josef Kajnek (61). Diecézi bude spravovat až do převzetí úřadu novým diecézním biskupem. Rozhodl o tom dnes dvanáctičlenný sbor poradců složený z kněží diecéze.

Kajnek již od sobotního uvedení Duky na místo pražského arcibiskupa hradeckou diecézi z titulu pomocného biskupa dočasně řídil. Podle kanonického práva však měl povinnost bez průtahů svolat sbor poradců pro volbu administrátora. Nového hradeckého diecézního biskupa jmenuje Vatikán a dá se očekávat, že jeho výběr bude trvat až několik měsíců.

Výběr hradeckého biskupa se přitom bude řídit stejnými pravidly jako výběr pražského arcibiskupa. Místní biskupové a poradci navrhnou nunciovi (vatikánskému diplomatovi) seznam tří vhodných jmen. Návrhy jsou potom podány papeži, který rozhodne o tom, koho jmenuje. Nemusí se přitom držet navrženého pořadí.

Dominik Duka se úřadu pražského arcibiskupa oficiálně ujal v sobotu, když od svého předchůdce Miloslava Vlka převzal v katedrále sv. Víta biskupskou berlu. Papež Benedikt XVI. Duku jmenoval arcibiskupem letos 13. února. Pražský arcibiskup je zároveň nositelem čestného titulu primas český, stojí totiž v čele nejstarší a nejvýznamnější diecéze v zemi.