Agresivní řidič z D1 pro ČT: Nechtěl jsem nikomu ublížit

Frýdek-Místek - Omlouvám se, nechtěl jsem ublížit, nezvládl jsem předjíždění - vzkazuje Luboš Lacina, kterého dálniční kamery zachytily, když agresivním manévrem poslal z dálnice do příkopu řidičku mazdy. Za pokus o těžké ublížení na zdraví mu teď hrozí až 12 let vězení. Česká televize byla jediná, která s ním mluvila. Auto vylétlo ze silnice, několikrát se přetočilo přes střechu a narazilo do stromu. Přes prudký náraz utrpěla šestadvacetiletá řidička jen lehká zranění, její přítel je úplně v pořádku. Záběry z vážné dopravní nehody se objevily v televizi i na internetu.

K havárii došlo 22. března na 24. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu a zaznamenala ji dálniční kamera. Žena v mazdě tam předjížděla kamion. Řidič superbu, který ji dojel, se ji údajně snažil blikáním a troubením donutit, aby mu uvolnila cestu. Když řidička předjíždění dokončila a zařadila se do pruhu před kamion, řidič suberbu do ní bočně najel a vytlačil ji z dálnice.

„Vyšetřovatel obvinil čtyřicetiletého muže z pokusu trestného činu těžkého ublížení na zdraví,“ uvedla středočeská policejní mluvčí Soňa Budská. Podle obviněného řidiče však šlo jen o chybu při řízení.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Obviněný řidič Luboš Lacina:

„Nejednalo se v žádném případě o úmysl. Nechtěl jsem nikomu ublížit ani poškodit majetek ani nikoho vytlačit z cesty.“

Vyšetřovací verze však uvádí, že ve skutečnosti Luboše Lacinu rozlítila pomalá reakce řidičky při předjíždění kamionu. Podle svědectví jí nejdříve z okénka ukázal vztyčený prostředníček a pak do ní z boku najel. Podle Budské bylo vozidlo Škoda Superb prohlédnuto policejními techniky a bude přizván znalec z oboru zkoumání motorových vozidel.

„Pokud lidé z mazdy mají zájem, rád bych se s nimi sešel a omluvil se jim i osobně, samozřejmě jsem připravený nahradit jim způsobenou škodu,“ uvedl Lacina.

Podle časopisu Týden přitom Lacina patřil mezi dobrovolné dopravní zpravodaje Zelené vlny Českého rozhlasu, kteří varují řidiče před nebezpečím na silnicích. A za svou činnost dostal ocenění. Kvůli svému chování za volantem má Luboš Lacina, který pracuje jako přední manažer pivovaru Prazdroj problémy i v zaměstnání. Až do vyšetření případu mu firma pozastavila výkon funkce. Členství mu dnes pozastavil i rozhlas, který se od jeho chování distancoval.