V Olomouckém kraji je méně nehod s alkoholem

Olomouc - Policisté v Olomouckém kraji šetřili během letošního prvního čtvrtletí celkem 46 dopravních nehod, při kterých sehrál roli alkohol. V porovnání se stejným obdobím loni tak došlo k výraznému poklesu. Tehdy jich v regionu zaznamenali celkem 75. Podle odborníků to může souviset s tím, že řada motoristů začala být opatrnější po zavedení povinných dechových zkoušek při kontrolách. Nehody, při kterých nevznikne velká škoda, už navíc hlásit nemusí, a řada hříšníků má proto šanci uniknout.

Meziročně nižší počet dopravních nehod, při kterých byl některý z řidičů přistižen, že před jízdou pil, zaznamenali policisté ve většině okresů. Nejvíce, 17, se jich od ledna do března stalo na Olomoucku, policisté jich ale šetřili meziročně o 12 méně. Na Přerovsku kleslo číslo z 16 na sedm a na Šumpersku ze 17 na šest. V okrese Jeseník se jich v prvním čtvrtletí stalo pět jako před rokem. Jen na Prostějovsku jich policisté zjistili meziročně o tři více, a to 11.

„Řidiči některé nehody s nízkou škodou nemusí hlásit a jen se spolu rychle domluví,“ vysvětlil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň. Pokud jeden z řidičů před jízdou pil alkohol a druhý účastník nehody na to sám nepřijde a neohlásí to, hříšník vyvázne bez postihu.

Menší počet nehod s alkoholem má ale podle Svatoně ještě další tři důvody. Prvním je obava motoristů z povinného „dýchání“, druhým letošní zima, kvůli které řada řidičů raději jízdy omezila. "Docela dobře působí i kampaň Nemyslíš, zaplatíš!, protože je i docela velký pokles dopravních nehod celkově," dodal mluvčí.

Po zavedení povinných dechových zkoušek při silničních kontrolách v některých okresech dopadených hříšníků výrazně přibylo. Například v okrese Olomouc jich policisté odhalili 179, což je podle policejní mluvčí Marie Štrbákové proti loňsku zhruba o 50 procent víc. V okrese Jeseník se počet pozitivních kontrol meziročně zvýšil z 42 na 52.

Celkem 61 motoristů, kteří před jízdou pili, odhalila v lednu a únoru i prostějovská policie. Loni jich za první dva měsíce bylo 19. Ve zbylých dvou okresech se naopak počet odhalených hříšníků snížil. Na Přerovsku jich policisté od ledna do března při kontrolách přistihli 102, o 35 méně než před rokem. V okrese Šumperk podle informací dopravního inspektorátu počet pozitivních kontrol klesl z 28 na 17.

Dechové zkoušky jsou pro všechny řidiče, které policisté zastaví, povinné od letošního ledna. Do té doby policisté testovali alkohol v dechu namátkově, povinně pouze u dopravních nehod.