Za šálu Dělnické strany přišel řidič tramvaje jen o prémie

Praha - Řidič pražské tramvaje, který v lednu na palubní desku svého vozu umístil šálu s nápisem Dělnická strana, přišel jen o lednové prémie. Původně mu přitom hrozila výpověď. Informovala o tom internetová verze týdeníku Sedmička. Vedení pražského dopravního podniku se na trestu dohodlo s odboráři, k vyhazovu nesáhlo hlavně z obav před vlekoucím se soudním sporem, který by navíc dopravní podnik zřejmě prohrál.

„Řidiče jsme nepropustili, strhli jsme mu jen lednové prémie. Rozhodlo především to, že za celých deset let, co u nás působí, neměl jediný kázeňský prohřešek,“ vysvětluje personální ředitel dopravního podniku Tomáš Petana. Vedení společnosti poslalo řidiči na konci února i takzvaný vytýkací dopis. Znamená to, že v případě dalšího provinění dostane okamžitou výpověď.

Původně chtělo vedení dopravního podniku řidiče okamžitě propustit a odůvodnit to paragrafem v zákoníku práce, který hovoří o nedovoleném použití výrobního prostředku zaměstnavatele pro osobní potřebu zaměstnance, v tomto případě k propagaci dnes už soudem zrušené politické strany. „Po konzultacích s právníky jsme došli k tomu, že by dopravní podnik případný právní spor prohrál,“ uvedl Kryštof Veselka, předseda Základní organizace odborového svazu Dopravního podniku - elektrických drah. Řidič je jejím členem.

Incident se stal začátkem ledna na lince číslo 2, která jezdí z Petřin na Červený Vrch. Řidič měl ve své kabině za sklem rozloženou šálu Dělnické strany a někdo z cestujících ho vyfotil a fotografii rozeslal médiím. Dopravní podnik se následně od záležitosti distancoval.