Rada ÚSTR o Pernesovi jednat nebude

Praha - Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), která se má ve středu mimořádně sejít kvůli situaci po nástupu nového ředitele Jiřího Pernese do čela ústavu, zřejmě jednat nebude. Čtyři ze sedmi členů rady se totiž z jednání omluvili, a rada tak nebude usnášeníschopná. Oznámil to místopředseda rady Patrik Benda. O Pernesovi se však bouřlivě debatovalo v úterý večer na veřejném slyšení petičního výboru Senátu. Vystoupili zde autoři petice, kteří požadují, aby bylo vypsáno nové výběrové řízení na ředitele ÚSTR. Problémem je prý to, že Pernes v dobách komunismu studoval Večerní univerzitu marxismu–leninismu (VUML) a že to před svým zvolením nikde neuvedl.

Pro mimořádné zasedání, jež mělo projednat Pernesem provedené personální změny, se podle Patrika Bendy zřejmě ani nebude hledat náhradní termín a radní se sejdou až během řádné schůze na konci dubna. „Někteří členové ve svých omluvách uvedli, že podle nich nejsou k mimořádnému jednání důvody,“ uvedl místopředseda Benda. Jiří Pernes přitom hned během prvního dne ve funkci odvolal dva náměstky ředitele a rovněž plánuje vyhlásit výběrová řízení na některé funkce.

Bouřlivé jednání v Senátu

Dnešní veřejné slyšení v Senátu se neslo v napjaté atmosféře. Předseda petičního výboru Jaromír Jermář musel přítomné upozorňovat, aby řečníky nepřerušovali, a prý dokonce uvažoval, zda nenechá některé vyvést. „Slyšení jsem absolvoval několik, ale tak bouřlivá nebyla,“ prohlásil Jermář.

Jedna z iniciátorek petice Monika MacDonagh-Pajerová při svém vystoupení zopakovala námitky, které signatáři vznesli proti Pernesově volbě. Týkaly se zejména studií VUMLu či toho, že jej komunistická Státní bezpečnost (StB) vedla šest let jako kandidáta tajné spolupráce. MacDonagh-Pajerová rovněž tvrdila, že Pernes nemá dostatečnou kvalifikaci na to, aby mohl funkci zastávat.

„Když jsem poslouchal paní Pajerovou, nestačil jsem zírat,“ reagoval pak Pernes. Řekl, že nikdy nepopíral, že byl s StB v kontaktu - prý jej přemlouvala ke spolupráci, on to ale odmítal. Do Pajerové si rýpl s tím, že nikdy na rozdíl od ní nebyl členem Svazu socialistické mládeže. Svá studia vysvětloval tak, že VUML navštěvoval kvůli tomu, že nechtěl ztratit místo ředitele muzea ve Slavkově.

Názor na Pernese není jednoznačný 

Jmenování Pernese do funkce ředitele podpořilo na 70 historiků a archivářů ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek. Na slyšení to potvrdil i jeden ze zaměstnanců Zdeněk Hazdra, který ostatní vyzval k respektování výsledků výběrového řizení. „Kauza vrhá negativní světlo na práci historiků a archivářů,“ řekl Hazdra.

Naopak nejméně tři lidé se kvůli novému šéfovi vzdali členství ve vědecké radě ústavu. Místopředseda rady Patrik Benda v Senátu prohlásil, že by se výběrové řízení podle něho mělo opakovat. Proti Pernesovi se také postavil i místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Vydáno pod