Extremisty soud v kauze násilí na koncertě osvobodil

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes osvobodil dvojici mladíků obžalovanou z napadení lidí na koncertu v Rýmařově. Jeden z nich, David Vaculík, patří k podezřelým ze žhářského útoku na dům Romů ve Vítkově. Okresní soud ho dříve za útok na účastníky koncertu potrestal podmínkou. Odvolací soud ale dnes původní rozsudek zrušil. Podle soudce Milana Ihnáta se neprokázalo, že by zločin obžalovaní spáchali.

Obhájce Davida Vaculíka Miroslav Dvořák:

„Musím ocenit postup Krajského soudu v Ostravě, že se nenechal ovlivnit veřejným míněním, nebo zájmy sdělovacích prostředků, a posoudil celou věc čistě po právní stránce.“

Státní zástupce Pavel Šára:

„Rozsudek podle mého názoru není správný, počkáme na písemné vyjádření a zvážíme použití mimořádného opravného prostředku.“

Druhý útočník Tomáš Vassiov měl podle okresního soudu ve vězení strávit dva roky. Na útoku se ale podílelo podstatně víc pravicových extremistů. Totožnost dalších násilníků se ale nepodařilo prokázat.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

„Určité podezření existuje,“ připustil soudce, proti obžalovaným ale hovoří prý jen nepřímé důkazy. „Na místě je nikdo nepoznal. Nikdo je neusvědčil,“ dodal s tím, že v tomto případě policisté i státní zastupitelství odvedli špatnou práci. „Soud má na takový názor právo,“ řekl novinářům žalobce. Předeslal, že pravděpodobně využije mimořádný opravný prostředek a podá dovolání.

Krajský soud v Ostravě se začátkem května začne zabývat žhářským útokem na dům romské rodiny ve Vítkově. Společně s Vaculíkem v této souvislosti stanou před soudem i další tři pravicoví extremisté. Podle slov mluvčí ostravského krajského soudu Barbory Plchotové pro ČT doprovodí soudní líčení přísná bezpečnostní opatření.