Strany dostaly startovní čísla do volebního klání: ČSSD - 9, ODS - 26

Praha - Politická uskupení, která se letos vypravila do bitvy o místa ve sněmovně, budou moci ode dneška využít v kampani volební čísla. Losem jim je tradičně přiřkla Státní volební komise. Vzhledem k loňským evropským a neuskutečněným předčasným volbám do sněmovny dostaly strany volební čísla už potřetí za rok. Statistický favorit nadcházejících sněmovních voleb ČSSD kandiduje pod číslem 9, ODS pro volby do sněmovny dostala 26. Komunisté získali číslo 6, lidovci se šikují pod sedmnáctkou, TOP 09 obdržela 15. Komise vylosovala Věcem veřejným 4 a Straně zelených pak dvacítku.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek byl s devítkou spokojen, na numerologii prý nevěří. „Ani nevím, kdo má třináctku, tak bych snad věřil, že to je nešťastné číslo,“ řekl novinářům. „Jako bych to tušil,“ dodal se smíchem, když zjistil, že třináctka připadla SPOZ Miloše Zemana. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik uvedl, že matematika nebyla jeho silnou stránkou, kupecké počty ale ovládá. „Číslo se mi velmi libí, napadlo mě hned jedno heslo: Chceš-li ukázat lumpům pádnou pěst, vol komunisty, je to číslo šest. Je velice případné,“ řekl novinářům.

„Sedmička je i z biblického pohledu dobré číslo, jednička také, takže dohromady je to dobré. Dále je tu 17. listopad, takže můžeme najít hodně dobrých důvodů pro to, proč je 17 dobré číslo. Je důležité, aby ho věděli voliči a ze všeho nejdůležitější je, aby všechny ostatní volební lístky nechali doma,“ reagoval na vylosované číslo předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Spokojený byl se čtyřkou i šéf Věcí veřejných. „S číslem čtyři jsme velmi spokojeni. Chceme se totiž umístit mezi čtyřmi nejsilnějšími stranami, takže je to výborná symbolika. Navíc včera jsme se ve volební prognóze umístili na čtvrtém místě, přeskočili jsme i komunisty. Čtyřka je dobré číslo,“ řekl předseda strany Radek John.  

Vylosovaná čísla, která slouží ke snazšímu rozlišení volebních uskupení, se objeví před názvem kandidující strany v záhlaví jejích hlasovacích lístků. Státní volební komise tradičně využívá při losování dvou nádob - v první jsou lístky s čísly, ve druhé názvy kandidujících uskupení.

Čísla stran pro parlamentní volby 2010:

  1. Občané.cz
  2. Liberálové.cz
  3. Strana Ježíš je Pán (její jediný kandidát odstoupil, proto nebyla zaregistrována. Změnit by to ale mohl ještě soud.)
  4. Věci veřejné
  5. Konzervativní strana
  6. KSČM
  7. Koruna česká
  8. Česká strana národně sociální
  9. ČSSD
  10. Národní prosperita
  11. Republikánská strana Československa
  12. Moravané
  13. Strana práv občanů - Zemanovci
  14. Stop
  15. TOP 09
  16. Evropský střed
  17. KDU-ČSL
  18. Volte Pravý Blok
  19. Česká strana národně socialistická
  20. Strana zelených
  21. Suverenita - Blok Jany Bobošíkové
  22. Humanistická strana
  23. Česká pirátská strana
  24. Dělnická strana sociální spravedlnosti
  25. Strana svobodných občanů
  26. ODS
  27. Strana Klíčové hnutí