Humbuk okolo tiskáren pro vnitro vychází z omylu, tvrdí Pecina

Praha - Průměrná cena jedné tiskárny pro ministerstvo vnitra (MV) se bude pohybovat okolo 25 tisíc korun. V reakci na informace deníku E15, podle kterého chce resort nakoupit 2 500 tiskáren za více než 678 milionů korun, to dnes uvedl ministr vnitra Martin Pecina. Podle něj se deník dopustil omylu tím, že sečetl nabídkové ceny všech osmi dodavatelů. Pecina však konstatoval, že přístroje budou stát desetkrát méně, a to včetně ročního provozu a spotřebního materiálu kromě papíru.

„Ta správná informace je, že MV jako každý rok vypsalo rámcovou zakázku, bylo vyhodnoceno osm firem s nejnižší cenou u tiskáren monochromatických, u tiskáren multifunkčních pak firem pět… Ze strany redaktorů E15 došlo k tomu, že sečetli jednotlivé nabídkové ceny těchto společností, z čehož vyplynula neuvěřitelná cena 678 milionů korun,“ uvedl na tiskové konferenci Pecina. Dodal, že samozřejmě MV nehodlá kupovat tiskárny od každé firmy, ale pouze od jediné z nich. 

Veřejnou zakázku, jejíž uzavření ministerstvo oznámilo, si mezi sebe rozdělí osm firem, mimo jiné ČD Telematika, AutoCont, Impromat CZ nebo Your System. Tiskárny dodají 55 organizacím, které pod vnitro spadají. Zakázka je uzavřena na nákup nových tiskáren včetně ročního provozu. „Tiskárny a multifunkční tiskárny budou sloužit k plnění služebních úkolů,“ řekl Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Z brífinku Martina Peciny o tiskárnách (zdroj: ČT24)

Deník E15 už dříve informoval, že ministerstvo spravedlnosti poptává 1 260 černobílých a barevných tiskáren za 160 milionů korun. Jeden kus tak vychází na 130 tisíc korun.

Martin Pecina
Zdroj: ČT24