Dny smutku za polskou tragédii budou oba víkendové dny

Praha - Den smutku bude v České republice 17. a 18. dubna. Vláda občany vyzvala, aby památku obětí polského prezidentského speciálu uctili minutou ticha v sobotní poledne. O víkendu by měly vlát vlajky na půl žerdi a organizátoři veřejných, kulturních či sportovních akcí by měli zvážit vhodný způsob, jak oběti uctít. Podle ministra zahraničí Jana Kohouta je vhodný způsob piety například minuta ticha. Kohout také oznámil, že bude členem české delegace, která pojede do Varšavy uctít památku zemřelých. Povede ji prezident Václav Klaus.

Po oba víkendové dny budou vlajky vlát na půl žerdi na všech veřejných a úředních budovách. „Tento úkol provedou všichni členové vlády,“ řekl Kohout. Vláda podobný postup doporučila také hejtmanům, primátorům i starostům měst a obcí a vedoucím ostatních orgánů veřejné správy. Organizátoři kulturních či sportovních akcí své naplánované akce rušit nemusí, poznamenal vicepremiér a ministr zahraničí. „Nicméně předpokládáme, že v těchto dvou dnech organizátoři na začátku vhodným způsobem - tedy připomenutím, minutou ticha - uctí památku obětí,“ vysvětlil Kohout.

Víkendový sportovní program se v souvislosti s leteckým neštěstím u Smolensku nezmění. Vzhledem k tomu, že vláda pořadatele sportovních akcí jen vyzvala, aby vhodným způsobem připomenuli památku obětí tragédie, podle původního plánu může začít finále hokejové extraligy mezi Pardubicemi a Vítkovicemi. V sobotu se také bude hrát i mezistátní hokejový zápas se Slovenskem v Prostějově. Smutek neovlivní ani program fotbalové ligy a dalších soutěží. Také většina nákupních center nechystá žádný zvláštní režim, řetězec Tesco například připomene možnost uctít oběti polské tragédie minutou ticha.

Reportáž Karla Rožánka a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Změnu programu však chystá Česká televize. V sobotu nabídne divákům například medailonek bývalého poslekého prezidenta, následovat bude strhující snímek Katyň a dokumet z ostravského studia „Lebka“. ČT24 bude v sobotu i v neděli vysílat rozsáhlé speciály a také přímý přenos pohřbu bývalého poslekého prezidenta.

V čele české delegace bude Klaus 

Veřejný smuteční obřad za oběti neštěstí se uskuteční v sobotu v poledne v centru Varšavy. Prezidentský pár pak bude pochován v neděli. Na tento státní akt odjede česká delegace vedená prezidentem Václavem Klausem. Přesný program se podle něj ještě dolaďuje. „Je to všechno v jednání, ale zatím předpokládám, že tam samozřejmě budeme i v sobotu,“ řekl Klaus.

Podle ministra zahraničí zatím není zcela jasné, kdy bude pohřeb všech obětí neštěstí. Praha také čeká na informace z Varšavy o tom, jak si polská strana představuje velikost české delegace. „My jsme pro důstojnou a přiměřenou účast našich ústavních činitelů. Mnozí z nás ztratili své přátele a kolegy,“ poznamenal ministr zahraničí. Proto mají mnozí zájem jet se s nimi rozloučit. Vláda si však podle Kohouta uvědomuje, že se do Varšavy chystá mnoho delegací z celého světa. „Proto samozřejmě možnost účasti bude nějakým způsobem limitována,“ dodal. Také Klaus se vyslovil pro „střídmější“ delegaci. 

Speciál s prezidentem Lechem Kaczyńským a další skoro stovkou významných občanů Polska na palubě havaroval v sobotu při pokusu o přistání na letišti v západoruském Smolensku. Delegace mířila na pietní akt do Katyně. Polsko truchlí celý tento týden.