Ministryně zdravotnictví chce zvýšit bezpečnost pacientů v nemocnicích

Praha - Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková představila bezpečnostní cíle pro rok 2010, které mají zvýšit bezpečnost pacientů v nemocnicích. Zlepšit se má například identifikace pacientů a užívání rizikových léků má být bezpečnější - v tomto bodě je myšlena hlavně manipulace s vysoce koncentrovanými roztoky, jako je heparin nebo inzulin. Ministryně také plánuje zavést opatření, která by minimalizovala případy záměny pacientů nebo těch případů, kdy doktor omylem vyoperuje třeba pravou ledvinu místo levé. Další dvě opatření pak mají zamezit pádu pacientů a zavést optimální postupy hygieny rukou při poskytování zdravotní péče.

Ze statistik Evropské unie totiž vychází, že až 12 % pacientů utrpí v nemocnici újmu, a to nejčastěji špatným podáním léku, chirurgickým pochybením, diagnostickými chybami nebo infekcemi spojenými s pobytem v nemocnici. Navrhovaná opatření budou pro fakultní nemocnice v Česku závazná – do června je musí zapracovat do vnitřních předpisů a ministerstvo zdravotnictví je pak zkontroluje. Nemocnice také budou ministerstvu hlásit, jaká pochybení se stala. Ministerstvo pak hlášení každý rok vyhodnotí a na základě těchto výsledků určí, zda bude potřeba stanovit na další rok nová bezpečnostní opatření. 

„Určitě je to krok správným směrem, naše nemocnice se už touto cestou vydala a mnoho z návrhů ministerstva už bylo zrealizováno,“ upozornila mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Štanclová. Předseda České společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví David Marx ale podotkl, že existují jen více a méně nebezpečné nemocnice, žádná nemocnice na světě není dokonalá.

Bezpečnostní cíle jsou součástí Akčního plánu kvality a bezpečnosti zdravotní péče na období 2010-2012, který vedení ministerstva schválilo letos v březnu. Na ministerstvu proto vznikne pracovní skupina pro bezpečnost pacientů a kvalitu péče, která má zapracování programu koordinovat. V čele skupiny bude vždy ministr zdravotnictví, jako první se funkce ujme Dana Jurásková.

Péče o pacienty
Zdroj: ČT24