Za záběry hocha z Kuřimi musí Nova zaplatit, potvrdil soud

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes definitivně potvrdil šest pokut v celkové výši 600 tisíc korun, které Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) uložila televizi Nova za opakované odvysílání záběrů týraného chlapce z kauzy Kuřim. NSS zamítl kasační stížnost společnosti CET 21, která Novu provozuje. Soud zatím na své úřední desce zveřejnil jen stručné znění rozhodnutí bez odůvodnění.

Nova se proti pokutě nejprve bránila u pražského městského soudu, ten ale žalobu zamítl. Ve svém verdiktu tehdy soud upozornil, že dané pořady evidentně obsahovaly záběry „osoby vystavené těžkému tělesnému a duševnímu utrpení, přičemž tyto záběry byly do pořadů zařazeny bezdůvodně a způsobem snižujícím lidskou důstojnost.“ Nova na výnos reagovala kasační stížností.

Televizní stanice už v roce 2008 označovala verdikt rady za skandální. Podle televize bylo zveřejnění kuřimské kauzy ve veřejném zájmu. U městského soudu televize tvrdila, že záběry opakovaně odvysílala, aby připomněla vážnost případu a všechny jeho okolnosti. Nova se hájila též tím, že záběry rastrovala kvůli ztížení identifikace. Záběry pocházejí z takzvané videochůvičky, na níž soused rodiny náhodou zachytil šokující zacházení matky k jednomu z chlapců. Stotisícové pokuty dostaly za stejný prohřešek také Prima a Česká televize.