Beroun získal titul Historické město roku 2009

Praha - Historickým městem roku 2009 se stal středočeský Beroun - ocenění je odměnou za péči o památky. Vedle prestižního titulu získá Beroun i milion korun jako bonus. Do finálového tria postoupily ještě Jilemnice a Uherské Hradiště. Beroun a Jilemnice se o titul utkaly ve finále i loni, nakonec se ale radoval Šternberk. Beroun také v minulosti šestkrát vyhrál v krajském kole soutěže.

Cenu převzal na Pražském hradě starosta města Jiří Besser, který při přebírání děkoval týmu, který se podílel na znovuzrození města po socialistické devastaci i po velké povodni v roce 2002. „Nemáme možná takový historický potenciál jako Telč, Kroměříž nebo Třebíč,“ podotkl Besser. O to větší prý ale mají berounští obyvatelé chuť své město zvelebovat a budovat ho tak, aby se v něm dobře žilo.

Kromě tří finalistů si cenu pro vítěze krajských kol ve Španělském sále vyzvedli také zástupci Boskovic, Chebu, Jablonného nad Orlicí, Jičína, Klatov, Nového Jičína, Prahy 2, Přerova, Tábora, Telče a Úštěku. Od loňska dostávají odměnu i vítězové krajských kol, a to sto tisíc korun.

Královské město Beroun leží na soutoku řek Berounky a Litavky a je východiskem do dvou chráněných krajinných oblastí - Českého krasu a Křivoklátska. První písemná zmínka o městě pochází z listiny Přemysla Otakara II. z roku 1265, původně se město nazývalo latinsky Verona. Historickou tvář města ale poznamenala industrializace a především demolice některých částí ve 20. století. Dnes má Beroun přes 17 tisíc obyvatel.

Titul historické město se udílí za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace městských památkových rezervací a zón, který od roku 1993 vyhlašuje ministerstvo kultury. V programu se shromažďují peníze na opravu památek od státu, obcí i příspěvky od vlastníků památek.

V Česku je asi 40 tisíc nemovitých památek a zhruba 40 památkových rezervací a zón. Díky programu regenerace městských památkových zón a rezervací se už opravilo skoro 11 tisíc památek a ze státního rozpočtu se rozdělily skoro čtyři miliardy korun.