Pro hazard budou platit přísnější pravidla, obce o něm rozhodnou samy

Praha - Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila návrh ČSSD a KSČM na omezení hazardu. Obcím a městům ponechala právo účastnit se povolovacího řízení k provozování loterií a podobných her. Poslanci neschválili kritizovaný návrh rozpočtového výboru, který obce a města z povolování některých druhů hazardu vylučoval. Pro zákon v původní podobě hlasovalo 163 přítomných poslanců napříč stranami, proti nebyl nikdo, jen někteří se zdrželi.

Návrh dává obcím například právo rozhodovat pomocí vyhlášek o umístění loterií a heren na veřejně přístupných místech. Obsahuje i zákaz, aby loterijní firmy dávaly peníze neziskovým organizacím, které samy zřídily. Pokud obec povolí na svém území nějakou loterii, bude muset ve stanovené lhůtě informovat prostřednictvím úřední desky a internetu, na co použila peníze odvedené na veřejně prospěšný účel.

Výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman:

„Každý, kdo ve sněmovně dneska byl, tak viděl, že ta debata nebyla vůbec o obsahu, ale šlo o politický boj. A podle toho to také dopadlo. Novela ČSSD je právní paskvil.“

Šéf Sazky Aleš Hušák:

„Od samého začátku to není nic jiného než konkurenční boj řízený obcemi.“

Novelu připravili poslanci ČSSD a je pod ní podepsaný i komunista Petr Braný. Návrh nejprve obhajoval a chválil poslanec ČSSD Pavel Němec, který je pod ním podepsaný jako spoluautor. Jeho původní předloženou podobu označil za jednoduchou, protože neobsahuje například zákaz internetového sázení, který požadují lidovci, nebo třeba navyšování kapitálu loterijních firem. Zdůraznil, že návrh zejména posiluje pravomoci obcí.

Ministr financí Eduard Janota na jeho vystoupení reagoval slovy, že „samochvála smrdí“. Místopředseda ODS Petr Gandalovič na Němcovu adresu prohlásil, že při jeho projevu očekával, že začne v předsálí rozdávat předvolební guláš. Podle sněmovního stenozáznamu doprovázely Němcovo vystoupení posměšné zvuky z pravé části sálu i výkřiky „ježíšmarjá“.

Ministr financí Eduard Janota očekává zásadní bitvu o novelu loterijního zákona na půdě horní arlamentní komory. Je podle něj možné, že v Senátu bude norma změněna tak, e nebude mít šanci po vrácení znovu sněmovnou projít, a tak spadne pod stůl i nynější snaha změnit nevyhovující podobu zákona. Ministerstvo podle Janoty dál pracuje na zásadách komplexní novely loterijní legislativy, její definitivní schválení však může přijít až po volbách a tak by zcela nová pravidla mohla začít platit nejspíš až v roce 2012.

Janota řekl, že ministerstvu financí podle návrhu zůstává právoudělovat povolení pro herní videoterminály. Úřad se podle Janoty ale vždy hodlá řídit obecními a městskými vyhláškami, které budou upravovat umístění heren v obcích. Ministr financí připomněl, že vláda měla v úmyslu víc - delegovat na obce a města přímo samotné povolování.  Ministerstvo také prosazovalo některé další drobnosti jako zdanění pokerových turnajů, či zvýšení zdanění výtěžků z hazardních her.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda označil dnešní hlasování za „první krůček ustrašené sněmovny, která se bojí jít do lesa“ a novelu za nedostatečnou. Lidovecký návrh je podle něj daleko rozsáhlejší.

Janota zopakoval priority ministerstva v oblasti regulace hazardu, mezi něž právě patří pravomoc obcí povolovat videoloterní terminály umístěné mimo kasina i právo obcí vydávat vyhlášky k regulaci hazardu. „Bude-li tato kompetence plně v gesci obcí, pak jako ministr financí s tím problém nemám,“ řekl Janota poslancům. Současně poslance varoval, že pokud nic neschválí, nebude mít jako ministr právo rozvoj hazardu omezit. Ministerstvo nyní pracuje na nových zásadách regulace hazardu, tento nový zákon ale podle něj nebude platit dřív než v roce 2012.

Dnešní novela nyní zamíří do Senátu, ale do sněmovny se zřejmě vrátí. Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř řekl, že ODS je připravena jednat se senátory, aby v novele napravili některé chyby a vrátili ji poslancům s pozměňovacím návrhem. Ten by se pak podle něj dal schválit na zvažované květnové schůzi sněmovny.

Obce nyní mohou na svém území ovlivňovat pouze provoz starších typů hracích automatů, povolování nových videoloterijních automatů spadá do kompetence ministerstva financí. Rozpočtový výbor přitom doporučil, aby obce možnost spolurozhodovat o umístění videoterminálů neměly. Nebyly by účastníkem správního řízení. Možnost zapojit se do povolovacího řízení dávala obcím právě původní verze novely, návrh rozpočtového výboru vyvolal odpor některých především pražských starostů.

Vydáno pod