ČSSD pokárala Vlčka kvůli lobby za podezřelou dotaci

Praha - Sociální demokraté pokárali svého předsedu sněmovny Miloslava Vlčka za spolupráci s podnikatelem, který je podezřelý ze zneužití dotace. Pětadvacet milionů údajně skončilo v luxusním hotelu, ačkoli sněmovna dotaci schválila pro neziskové sportovní centrum. Vlček za dotaci ve sněmovně údajně lobboval. Ministr financí Eduard Janota dnešním Hospodářským novinám (HN) řekl, že dohlédne na rychlé vyšetření dotace, až výsledky kontroly rozhodnou, zda se také finanční úřad obrátí na policii. ČSSD pak dnes vyzvala Janotu, aby v případě, že se zneužití dotace potvrdí, podal trestní oznámení.

Spornou dotaci původně získalo sdružení Sport centrum Harrachov, v němž působil Petr Vrtal, který dělal Vlčkovi poradce. Vrtal ale podle HN peníze vložil do hotelu své firmy PV Real. A když budovu s 99 lůžky a výhledem na krkonošské středisko vybudoval, prodal firmu i s hotelem svému společníkovi.

Sociální demokraté tvrdí, že Vlček vycházel z dostupných informací a nemohl předpokládat úmysl či šlendriánství příjemce dotace či ministerstva financí při realizaci a kontrole dotace. Vedoucí PR sociálních demokratů Petr Dimun uvedl v tiskovém prohlášení, že odpovědnost za schválené využití dotace padá na příjemce a ministerstvo financí. „Jiří Paroubek přesto Miloslavu Vlčkovi vytknul spolupráci s panem Vrtalem jako poradcem, neboť se očividně jednalo o chybu, za níž je dnes Vlček terčem negativního zájmu médií,“ uvedli sociální demokraté v tiskové zprávě.

Brífink ODS k Vlčkově dotaci (zdroj: ČT24)

Stavbu hotelu nyní čeká kontrola z finančního úřadu. HN už v pondělí uvedly, že z občanského sdružení, které je oficiálním příjemcem dotace, „těžko stát uvidí peníze“, a to právě proto, že za závazky ručí jen celé sdružení, ne jeho členové. „Neodpovídají podle zákona za škodu ani za dluhy,“ cituje deník právníka Pavla Černého. Ačkoli je tedy Petr Vrtal, šéf sdružení, podle HN „bohatým podnikatelem, na jeho peníze mu stát v tomto případě sáhnout nemůže“. Také po bývalé Vrtalově firmě PV Real může stát podle deníku peníze vymáhat jen těžko. „Úředně totiž s dotací nikdy nepřišla do styku a dnes již patří brněnskému podnikateli Lubomíru Netopilovi,“ uvedly HN.

ODS: Vlčku, vysvětli, nebo odejdi!

Podle názoru ODS by měl Vlček co nejrychleji kauzu zneužité dotace vysvětlit, nebo zvážit odchod z funkce šéfa sněmovny. Podle volebního lídra ODS Petra Nečase by se měl Vlček přestat v této věci vyhýbat novinářským otázkám. „Pan Vlček v této své pozici nemluví pouze sám za sebe jako za politika, ale mluví i za 200 poslanců a poslankyň. To není jeho osobní politická kauza, v této souvislosti je z toho kauza celé Poslanecké sněmovny,“ zdůraznil volební lídr ODS.

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř vypočetl na brífinku občanských demokratů některé starší kontroverze, v nichž jméno šéfa sněmovny figurovalo. Vlček se podle Tluchoře osobně v letech 2005 a 2006 zasadil o přidělení dotace na vybudování bazénu, solária a tenisových kurtů, celkem 25 milionů. „Tyto miliony skončily v rukách Vlčkova poradce Petra Vrtala. Předseda Vlček kontakty na Vrtala dlouho odmítal, přiznal je až po několikanásobném namítání,“ podotkl Tluchoř. Vrtal však podle něj není jediným problematickým Vlčkovým kontaktem v Poslanecké sněmovně.

Zmínil také „protekci v České konsolidační agentuře“ ve spojitosti s Vlčkovým bytem. Předseda sněmovny dostal levně byt od firmy, jejíž dluhy ČKA řešila, v době, kdy byl v dozorčí radě agentury. „Za byt o rozloze 113 metrů zaplatila Vlčkova rodina 1,3 milionu korun, tedy výrazně méně, než je vzhledem k lokalitě a výměře obvyklé,“ uzavřel Tluchoř.

  • Miloslav Vlček a Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1528/152781.jpg
  • Petr Gandalovič a Petr Tluchoř autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1571/157087.jpg