Čtyři trestné body si za rok umazalo přes půl milionu řidičů

Praha - Za posledních 13 měsíců si odepsalo čtyři body z bodového registru řidiče přes půl milionu řidičů, protože se nedopustili po dobu jednoho roku žádného přestupku. Je to 88 procent z celkového počtu bodovaných řidičů. V ČR ke konci března bylo evidováno 685 901 řidičů, kteří se dopustili přestupku či trestného činu započítávaného do bodového hodnocení řidiče. Údaje vyplývají ze statistiky, kterou zveřejnilo na svých webových stránkách ministerstvo dopravy (MD).

Největší počet trestných bodů dostali řidiči ke konci března v Karlovarském kraji. Při přepočtu na registrované řidiče si téměř každý sedmý v kraji připsal alespoň jeden bod. Nejméně bodovaných řidičů je pak podle ministerstva dopravy v Pardubickém kraji. Tady si připsal bod téměř každý dvanáctý řidič. V Praze si bod připsal každý desátý řidič.

Řidičů, kteří získali maximálních 12 bodů, evidovalo ministerstvo ke konci března 25 744. Z toho je téměř každá dvacátá žena.

Bodový systém začal v Česku platit 1. července 2006. Od 1. září 2008 se mohou řidiči zúčastnit i školení bezpečné jízdy, jehož úspěšné absolvování jim umaže tři body. Školení je dobrovolné a mohou jím projít řidiči, kteří nemají více než deset bodů.