Pokutu Českému rozhlasu za vadný tendr ÚOHS potvrdil

Brno - Šedesátitisícovou pokutu, kterou loni v listopadu udělil antimonopolní úřad (ÚOHS) Českému rozhlasu (ČRo) za chybný nákup kancelářského nábytku do jeho opraveného sídla na pražských Vinohradech, potvrdil dnes šéf úřadu Petr Rafaj. Po loňském rozhodnutí se k němu Český rozhlas odvolal, Rafaj mu ale dnes nevyhověl. Veřejnoprávní rozhlas se může proti pokutě bránit u soudu.

Zda tak učiní, není zatím jasné. „Zcela jistě se tím budeme zabývat,“ řekla mluvčí Českého rozhlasu Dana Jaklová, předjímat další postup ale nechtěla. Rozhlas zatím podle Jaklové ani neobdržel oficiální rozhodnutí. ČRo chybu připouští, jak ale poznamenala Jaklová, stala se pod vedením bývalého ředitele ČRo Václava Kasíka. Ten loni v létě kvůli pochybením při rekonstrukci historické budovy rozhlasu na Vinohradské třídě o svůj post přišel.

Český rozhlas podle ÚOHS chyboval, když zakázku rozdělil na dvě. V jedné hledal firmu na nákup nábytku, ve druhé pak na nákup židlí. Rozdělením na dvě zakázky rozhlas snížil předpokládanou hodnotu těchto zakázek pod zákonem stanovený limit. Pro nákup židlí proto pak nevyhlásil veřejné výběrové řízení a uzavřel rovnou smlouvu s vybraným uchazečem, společností AKIT. Postup ČRo tak zásadně ovlivnil výběr nejvhodnější nabídky, míní úřad.

Zadavatel může rozdělit veřejnou zakázku na části jen tehdy, připouští-li to povaha předmětu veřejné zakázky. „Argumentace zadavatele, že očekával rozdílné kategorie nábytku od různých dodavatelů, odlišné materiály nebo technologie či jeho snaha preferovat výrobce nábytku před dodavateli, je nerelevantní,“ uvedl Rafaj.