Kouzlo Facebooku objevili už i internetoví podvodníci

Praha - Čím dál častěji se policie v Česku setkává s případy, ve kterých hraje roli podvodný e-mail, zneužívající osobní údaje lidí. Pisatelé je získávají ze sociálních sítí, třeba Facebooku. Oslovením s přesným datem narození, bydlištěm nebo zálibami adresáta se pak pošta stává důvěryhodnější, a tím nebezpečnější. Česká televize před časem informovala o případu Aleny Ručkové, která uvěřila e-mailu o výhře 14 milionů. Na poplatcích za slibovaný převod peněz zaplatila skoro 60 tisíc korun, jenže žádné peníze z výhry nikdy neviděla.

„Moc mě to mrzí, protože jsem si na to půjčila peníze, teď jsem zadlužená a bude mi trvat možná 2 až 3 roky, než se z toho finančně vzpamatuji,“ říká Ručková, která reagovala na podvodný e-mail, jenž obsahoval jen její e-mailovou adresu.

Policisté se však čerstvě setkávají s případy, kdy podvodníci získají podrobné osobní údaje adresáta, a e-mail tak vypadá mnohem věrohodněji. Jako užitečný zdroj osobních údajů se ukazují sociální sítě jako Facebook či Twitter. Podvodníci je mají čím dál radši.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

„Je to v podstatě velmi jednoduché. Na Facebooku si může kdokoli vytvořit skupinu a velmi rychle posbírat platné e-mailové adresy a data narození všech uživatelů, kteří se mu do skupiny přihlásí,“ vysvětluje počítačový bezpečnostní expert Tomáš Charvát. Když pak někdo lákavé nabídce výhry, dědictví nebo obchodní spolupráce neodolá, může na různých poplatcích zaplatit podvodníkům i statisíce korun.

Trend zneužívání osobních údajů ze sociálních sítí je v Česku teprve na začátku. Policisté proto předpokládají, že počet takových případů poroste.