Jan Ruml vstoupil do Strany zelených

Praha - Politik a novinář Jan Ruml se stal členem Strany zelených. Do základní organizace zelených na Praze 2 byl bývalý senátor přijat dnes ve večerních hodinách. Informoval o tom místopředseda základní organizace zelených Prahy 2 Michal Uhl. Ruml nové politické angažmá považuje za přirozené pokračování svých politických a veřejných aktivit. V minulosti byl členem ODS a Unie Svobody, patří mezi signatáře Charty 77.

„Zelení jsou stranou, která do parlamentu bezesporu patří. Především proto, že její program je zasazen do pevného hodnotového systému, zelení se soustředí na odstraňování příčin více než zmírňování následků,“ uvedl Ruml. Dodal, že zelení nejsou jenom prázdnou politickou skořápkou, protože její členové svými aktivitami za politický obsah ručí osobně.

Někdejší disident Ruml do politiky vstoupil v dubnu 1990. Svou kariéru odstartoval na ministerstvu vnitra ve funkci náměstka, v letech 1992 až 1998 byl členem ODS. Ještě jako člen ODS na podzim 1997 v reakci na sponzorskou aféru občanských demokratů spolu s tehdejším místopředsedou strany Ivanem Pilipem vyzval Václava Klause k rezignaci na nejvyšší stranickou funkci. Tato událost vstoupila do dějin české polistopadové politiky jako tzv. sarajevský atentát. Ruml následně inicioval vznik názorové platformy ODS, na jejímž základě se v lednu 1998 zrodila Unie svobody a Ruml stanul v jejím čele. Na předsednictví rezignoval v prosinci 1999.

Ruml je jedním z prvních signatářů Charty 77 a členů Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. V květnu 1981 byl obviněn z podvracení republiky a několik měsíců vězněn. Po listopadu 1989 byl mluvčím Charty 77 a krátce i šéfredaktorem časopisu Respekt.