Poslanci znovu přerušili mimořádnou schůzi ke zdravotnictví

Praha - Poslanci dnes znovu přerušili mimořádnou schůzi svolanou na žádost sociálních demokratů ke zdravotnickým tématům. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka označil podmínky jednání za nedůstojné a navrhl přerušení jednání do 18. května. Kritizoval především postup občanských demokratů, kteří se před každým hlasováním odhlašovali ze systému, a prakticky tak nebyli na jednání přítomni. Sněmovna se tím vždy stala neusnášeníschopnou. Málo ale bylo i poslanců ČSSD, což kritizoval šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Sněmovna měla na mimořádném zasedání jednat o prodeji brněnské tkáňové banky, výpovědi pro bývalého šéfa Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka a privatizaci středočeských lázní Toušeň. Dostala se ale pouze k prvnímu bodu.

Ráno se totiž poslanci pohádali o účast náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra (ODS) na jednání sněmovny o zdravotnických záležitostech. ODS si po vzrušené debatě vzala dvouhodinovou přestávku na jednání klubu. ČSSD tento postup kritizovala jako obstrukci. Po přestávce sněmovna zasedala přibližně hodinu, než se opět stala neusnášeníschopnou. Nemohla hlasovat, a jednání proto nepřineslo žádný závěr.

O Šnajdrově účasti na jednání poslanci rozhodli už minule. Podle stenozáznamu to ale platilo jen pro první bod o změnách ve zdravotních ústavech, který sněmovna dokončila, řekl předsedající Miloslav Vlček (ČSSD). Jiří Čepelka (ODS) proti tomu vznesl námitku a začala pře.

Přestřelka mezi ODS a ČSSD vyústila v přestávku na jednání klubu ODS

Sociální demokraté argumentovali jednacím řádem, podle něhož se musí rozhodnout o účasti „nečlena“ sněmovny při každém bodu zvlášť. „Je to opravdu pokus o obstrukci ze strany ODS, nebo neznalost jednacího řádu,“ řekl středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath a obvinil občanské demokraty z analfabetismu.

Rath se podivil nad tím, že za ODS není ve sněmovně předseda jejich poslanců Petr Tluchoř a lídr Petr Nečas, přičemž oběma běží plat. ODS dnes startuje ve Slovanském domě ostrou část volební kampaně. Jaroslav Plachý (ODS) reagoval, že zatímco Rath exhibuje ve sněmovně, je hejtmanské křeslo prázdné. „Jsem přesvědčen, že nepřítomnost hejtmana je pro Středočeský kraj velkým vítězstvím.“

Místopředseda klubu ODS Jan Bürgermeister nakonec požádal o dvouhodinovou přestávku na klub. Sociální demokraté poukazovali na to, že poslanců ODS jsou ve sněmovně jen asi dvě desítky. „Je jasné, že je to obstrukce,“ uvedl předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. Bürgermeister postup ODS hájil. Schůze je prý svolaná jen k exhibici středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha.

Ostrá slova nechyběla ani před měsícem

Před měsícem stihli poslanci projednat restrukturalizaci zdravotních ústavů. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková tehdy překvapivě oznámila, že změny kvůli politickému tlaku zastavuje. Debata ve sněmovně se nesla ve znamení ostrých slovních přestřelek mezi ČSSD a ODS. Poslanci nakonec přijali usnesení, v němž ministerstvo k zastavení změn v ústavech vyzvali.

To však bylo to poslední, na čem se zákonodárci shodli. Občanští demokraté si totiž stěžovali na to, že přestože o mimořádnou schůzi požádalo 50 poslanců, na samotnou debatu se jich dostavila jen hrstka. Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř to označil za pohrdání sněmovnou. Neprojednané věci, jako třeba tkáňová banka, se proto otevřou až dnes.

Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví:

„Přiznám se, že mimořádnou schůzi a její témata jsem jako ministryně úřednické vlády vnímala jen jako předvolební boj. Za pět hodin jednání nepadly žádné nové informace.“

ODS požaduje, aby se brněnská tkáňová banka vyčlenila z Fakultní nemocnice Brno, pod kterou spadá, ještě letos. ČSSD to ale odmítá a její poslanci prohlašují, že tak dochází k tunelování českého zdravotnictví. Jednat by se mělo také o privatizaci středočeských lázní Toušeň, které spravuje pražská nemocnice Bulovka, nebo výpovědi bývalého šéfa Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka.