Klaus jmenoval Bízkovou do čela životního prostředí

Praha – Prezident Václav Klaus jmenoval do čela resortu životního prostředí jeho dosavadní náměstkyni Rut Bízkovou, a to na návrh ODS. Úřad přebírá od ministra zemědělství Jakuba Šebesty nominovaného sociálními demokraty. Ještě před ním ale ministerstvo vedl Jan Dusík (SZ), který rezignoval kvůli sporu s Fischerem o rychlost posouzení přestavby uhelné elektrárny Prunéřov. Pokud po květnových sněmovních volbách vznikne nová vláda rychle, nepřesáhne Bízkové mandát ani pár měsíců. Přesto jí Klaus popřál úspěch ve funkci. Poznamenal také, že se ještě nestalo, aby ihned po jmenování nového člena vlády začala jeho kritika. Proti Bízkové vystupují nevládní organizace, kterým vadí, že Bízková v minulosti pracovala pro firmu ČEZ.

Pět kritiků jmenování Bízkové se sešlo v době její návštěvy u prezidenta na 2. hradním nádvoří v černých oblecích, které nosili členové komanda firmy ČEZ organizovaného proti neplatičům elektřiny. Upozorňovali tím, že Bízková je bývalou zaměstnankyní energetického gigantu, který je s ministerstvem ve sporu. „Možná že to není úplně nejhorší, ale je to výsostná arogance,“ řekl novinářům ke jmenování Bízkové jeden z pětice demonstrantů Ondřej Kobza. Bízková uvedla, že protesty spojené s jejím jmenováním sama vnímá také pozitivně. Podle ní se tak ve společnosti zdůrazňuje význam životního prostředí.

Rut Bízková:

„Ve chvíli, kdy přišel pan ministr Šebesta, evidentně velmi odpovědný ministr, najednou jsme začali být ministerstvem z druhé ruky, u kterého stačí, když ho spravuje někdo jiný. My máme tolik věcí rozpracovaných, které máme dokončit do konce volebního období, že mi to za to stálo.“

Nová ministryně se podle vlastních slov bude zabývat stanovením rozpočtu ministerstva nebo operačními programy, které mají přispět ke zlepšení ovzduší v rizikových oblastech. Z těchto programů chce nabídnout firmám možnost čerpat prostředky a motivovat je tak k investování do ekologických projektů. Jejímu zájmu neujde ani problém dopravního znečištění.

Na dokumentaci programu Zelená úsporám mohou brzy dojít peníze

Další z plánů Bízkové je změna v ekologickém programu Zelená úsporám. Podle ministryně však již v létě mohou dojít peníze na dokumentace pro tento program, jak prozradila v pořadu Interview ČT24. Stát lidem peníze za dokumentace na zateplení domů zpětně proplácí, jde o část z 20 miliard, která byla na celý projekt určena. Program ministerstvo životního prostředí financuje hlavně prodejem emisních povolenek do zahraničí. „Peníze na Zelenou úsporám letos a na příští rok zcela určitě budou. Na dokumentaci v současné době jsou, ale postupně docházejí. My teď nemůžeme dát záruku. Nechci ale šířit poplašnou zprávu, potřebujeme to s japonskou stranou investorů projednat,“ řekla Bízková.

Jan Rovenský, Greenpeace:

„My považujeme za naprosto neslýchané, že o prunéřovské elektrárně, o její rekonstrukci bude rozhodovat její tisková mluvčí.“

Nejvíce diskutovaným úkolem je však stanovisko k osudu elektrárny Prunéřov II. Bízková uvedla, že po nástupu do funkce si chce dát několik dnů čas na prostudování dokumentace. Správní rozhodnutí už je hotové, a tak se čeká pouze na její schválení. V této souvislosti však kritici projektu upozorňují na to, že Bízková byla v 90. letech zaměstnankyní skupiny ČEZ jako mluvčí uhelných elektráren. Bízková střet zájmů odmítá. „Je úplně jedno, kde který zaměstnanec ministerstva v minulosti pracoval. Já byla v ČEZu v době, kdy tam bylo úplně jiné vedení,“ uvedla budoucí ministryně.

Od vzniku úřednické vlády na ministerstvu dlouho žádný jeho šéf nevydrží. Za rok se tam vystřídali už tři: Ladislav Miko, Jan Dusík a Jakub Šebesta. Zatímco současný ministr zemědělství vadil některým politikům, Bízkovou pro změnu pronásledují ekologické organizace. „Za těch sedm a kousek roků při jmenování různých ministrů jsem nezažil, aby začínala demonstrace proti novému ministrovi, v tom máte privilegium,“ řekl Klaus.

Rovnováha hlasů ve vládě

Díky nominaci Bízkové dochází po odchodu zelených k vyvážení poměru hlasů v kabinetu. Obě strany tak budou mít ve vládě shodně po osmi svých nominovaných ministrech. Zatímco ODS je s tímto řešením spokojená a podle volebního lídra Petra Nečase je udržena vnitřní rovnováha ve vládě, prioritou sociálních demokratů bylo zachovat současný stav, tedy sloučení funkce ministra životního prostředí a zemědělství do jedné osoby.