Soud zamítl Kasíkovu žalobu na Radu ČRo

Praha - Pražský městský soud zamítl žalobu bývalého ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka, který se domáhal zrušení rozhodnutí o svém odvolání. Kasík v žalobě tvrdil, že rozhodnutí z července loňského roku bylo nezákonné. Proti dnešnímu verdiktu soudu lze podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Rada ve své důvodové zprávě uvedla mezi důvody pro Kasíkovo odvolání například předražení rekonstrukce budovy Českého rozhlasu v pražské Vinohradské ulici.

Mezi výtkami radních se objevila i kauza Libora Křivky, který vedl sekretariát Českého rozhlasu a neměl lustrační osvědčení. Dále pak údajné porušení povinností při zadání mandatorních smluv s právníkem Jiřím Kratochvílem, který měl na starosti prodej rekreační chaty rozhlasu v Peci pod Sněžkou. Radě rovněž vadil výběr Barbory Tachecí na post ředitelky Radiožurnálu.

Český rozhlas je v současnosti bez řádného generálního ředitele. Loni zvolený Richard Medek odstoupil ke konci února ze zdravotních důvodů. Prozatímně stojí v čele ČRo Peter Duhan.