Boj o privatizaci Lázní Toušeň pokračuje, poslanci dnes nerozhodli

Praha – Poslanci dnes znovu přerušili mimořádnou schůzi svolanou na žádost ČSSD ke zdravotnickým tématům. Mezi body, o nichž měli rozhodnout, patřila i privatizaci středočeských Lázní Toušeň. Středočeský kraj se již delší dobu staví proti plánované privatizaci Lázní Toušeň, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví. Hejtman David Rath (ČSSD), který je zároveň stínovým ministrem zdravotnictví za sociální demokracii, požadoval po premiérovi Janu Fischerovi, aby chystaný prodej zastavil. Pokud by měl stát s provozem lázní potíže, mohl by kraj toto zařízení převzít, řekl Rath. Fischer tedy přislíbil, že jeho vláda lázně privatizovat nebude. Ministerstvo přitom s privatizací areálu počítá již zhruba tři roky. Poslanci by v jednání měli pokračovat 18. května.

Ředitelka pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce, pod kterou Lázně Toušeň spadají, pro ČT uvedla, že celý objekt je pro nemocnici velkou majetkovou zátěží. Ředitelka Kateřina Toběrná se odvolává na výsledky ekonomického auditu. „Opravdu nemáme finance na to, abychom investovali do Lázní Toušeň, a bez této investice nedojde ke zlepšení péče,“ uvedla Toběrná. Podle ní nenabízí lázně dostatek pohodlí jako ostatní obdobná zařízení a klienti ztrácejí o místní služby zájem.

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr:

„Rozhodnutí o privatizaci těchto lázní bylo skutečně přijato, ale v roce 2004, kdy předsedou tehdejší vlády ČSSD byl pan Špidla a ministrem financí Bohuslav Sobotka… Následně tuto privatizaci jejich vláda provedla, ale zastavila ji a nabídla tento majetek obci za úplatu. Ale obce částku nezaplatila, tudíž tato transakce zůstala nedokončena a lázně se dočasně převedly na fakultní nemocnici… Tato vláda žádný prodej nechystá a chystat nemůže, protože to prostě nestihne.“

Starostka městyse Lázně Toušeň Ludmila Svobodová pro ČT uvedla, že obec projevuje zájem o areál od roku 1993. „Žádali jsme všechny vlády i ministry, v roce 2005 byl i připraven převod, bohužel z něj sešlo. Celá obec projevuje a deklaruje svůj velký zájem o převzetí do majetku,“ tvrdí starostka. Ministerstvo ale soudí, že provoz a údržba lázní by pro obec mohly být příliš velké sousto. Starostka však tvrdí, že s podporou kraje by se daly využít finance z fondů Evropské unie a obec by mohla tuto situaci zvládnout.