Program ODS do voleb: zkrocení dluhu a pracovní místa

Praha - S heslem Řešení, která pomáhají dnes občanští demokraté představili svůj program pro květnové parlamentní volby. Jako hlavní prioritu považují snížení státního dluhu. V programu slibují, že do roku 2017 vyrovnají státní rozpočet. Použít k tomu chtějí takzvanou finanční ústavu a snížení provozních výdajů ve všech resortech o pět procent. Daně hodlá ODS udržet na současné úrovni stejně jako odvody na sociální pojištění. Zároveň se zaměří na tvorbu pracovních míst a podporu podnikání. Naopak větší restrikce čekají lidi, kteří zneužívají dávky, nechtějí se dále vzdělávat nebo se práci vyhýbají a jsou vytrvale na podpoře.

„Náš program je realistický, slibujeme jen to, co můžeme splnit,“ řekl v úvodu prezentace lídr strany Petr Nečas. Vyhranil se proti programu konkurenční ČSSD, který je podle něj populistický a znamená projídání budoucnosti. Program voličům představil Nečas spolu s jedničkami krajských kandidátek, členy vedení ODS a ekonomickými experty, kteří se stranou spolupracují. Občanští demokraté představením programu zahájili horkou část volební kampaně. V poledne se na Václavském náměstí v Praze objeví první „městečko řešení ODS“, tedy stánky, ve kterých bude ODS program vysvětlovat.

Občanští demokraté chtějí předložit úsporný rozpočet na rok 2011, podle nějž by ministři museli snížit provozní výdaje svých úřadů o pět procent a kapitálové výdaje o čtyři procenta. V roce 2012 už by podle scénáře ODS neměl schodek rozpočtu přesáhnout tři procenta HDP a do sedmi let by měl být vyrovnaný. Pro zjednodušení výběru daní a vypisování výběrových řízení navrhuje ODS jednotné inkasní místo a centrální nákupy a on-line aukce při státních nákupech. Počet ministerstev chtějí občanští demokraté snížit o tři.

Petr Nečas: „Cítíme jako konzervativci odpovědnost za potřebné a za sociální soudržnost, ale nepodporujeme povaleče.“

V programu ODS počítá s opatřeními na podporu zaměstnanosti a sociálních dávek, které zveřejnila už v minulých týdnech. Slíbila podporu kratších pracovních úvazků, práce z domu a zaměstnávání absolventů a starších lidí. Navrhuje také roční daňové prázdniny pro řemeslníky, kteří vytvoří alespoň jedno nové pracovní místo. „Povaleči však nemají na žádné dávky nárok,“ varoval senátor Jan Kubata. Musí se podle něj jednoznačně vyplácet se vzdělávat a pracovat.

Adresnější dávky a zachování poplatků

Daniela Filipiová:

„Kdo seje Ratha, sklidí bouři. Kdo zaseje reformu, sklidí spokojeného pacienta.“

Hlavní pravicová strana prosazuje i adresnější a úspornější systém sociálních dávek a důchodovou reformu, na kterou mají jít všechny příjmy z případných privatizací. ODS nechce privatizovat fakultní nemocnice ani zdravotní pojišťovny, ujistila Daniela Filipiová s tím, že chce pokračovat v reformě zdravotnictví. Ponechá limit spoluúčasti pacientů a hodlá bojovat s kraji vedenými ČSSD o zachování systému poplatků ve zdravotnictví. Počítá s vytvořením prostoru pro dobrovolné zdravotní připojištění. Nadstandard má být alternativou k plně hrazené péči.

V boji proti korupci ODS slibuje zřízení soudních protikorupčních senátů a zvláštního útvaru při státním zastupitelství se zaměřením na korupci veřejných činitelů a korupci při veřejných zakázkách. V závažných korupčních případech by mohl odsouzenému propadnout majetek a hrozil by mu zákaz činnosti. V kapitole školství předvolební nabídka ODS hovoří o zavedení speciálních půjček a spoření na studia, povinné výuce angličtiny nejpozději od třetí třídy základní školy a rozdělení vysokých škol na výzkumné a vzdělávací.

Úředníci by podle ODS měli být více zodpovědní za případné škody, které státu způsobí. Strhávat by se jim kvůli tomu mohla nadtarifní část platu a v případě vážného pochybení i základní část mzdy. Zároveň chce ale ODS prosadit nový služební zákon, který by dal státním zaměstnancům jasnější kariérní perspektivu.

Jiří Pospíšil: „Musíme pokračovat v diverzifikaci škol. Je tady třeba jasně říci, které jsou elitní a na výzkum a které pro bakaláře a praxi.“

Program vysvětlí v Městečku řešení

K volebnímu úspěchu má občanským demokratům pomoci dnes zveřejněný volební program a jeho prezentace v „kontaktní kampani“, vysvětlil Nečas. Jejím základem má být kromě inzerátů v médiích především přímá komunikace s voliči. Kandidáti a už delší dobu známý „vynález“ ODS zvaný Městečka řešení by měli v následujících třech týdnech objet „prakticky všechna města, městečka, obce a oslovit co nejvíce voličů“, vysvětlil volební lídr občanských demokratů. První městečko dnes vyrostlo v Praze na Můstku.