Bývalý Vlčkův poradce: Dotaci jsem nezneužil

Praha – Bývalý poradce předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) Petr Vrtal se ohradil proti tvrzení, že zneužil státní dotaci na výstavbu sportovního centra v Harrachově. Vrtal poslal dopis předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi a také ministru financí Eduardu Janotovi, ve kterém tvrdí, že žádnou dotaci nezneužil a v době, kdy mu bylo přidělena, Vlčka vůbec neznal. Hospodářské noviny uvedly, že Vrtal použil dotaci na soukromý hotel, i když v žádosti o dotaci stálo, že bude objekt sloužit veřejnosti. Nakládání s dotací už prověřuje finanční úřad.

Podle Hospodářských novin je podezřelé, že první část dotace prošla rukama Michalu Krausovi (ČSSD), který byl tehdy předsedou rozpočtového výboru – jeho 19letý syn si pak v sousedním objektu, který stavěly stejné firmy, pořídil byt na hypotéku, doklady k ní ale Kraus nechce ukázat – politik je teď na volitelném třetím místě kandidátky ČSSD pro sněmovní volby v Libereckém kraji. 

Miloslav Vlček zase nejdřív na dotazy HN tvrdil, že Vrtala vůbec nezná. Pod tlakem médií pak postupně přiznal, že si Vrtala najímal jako poradce. Vlček hrál v případě sporné dotace také důležitou roli, poslancům totiž navrhl, aby dotace nešla z fondů ministerstva školství, ale z ministerstva financí, které nemá tak přísné podmínky pro poskytnutí peněz. Včera Vlčka sociální demokraté za lobbing pro spornou dotaci pokárali. 

Vrtal v dopise odmítá, že by dotaci zneužil na výstavbu hotelu. „Nepravdivost těchto tvrzení je poměrně snadno ověřitelná ze záznamů bankovních operací, ze kterých je jednoznačně patrné, že byly uhrazeny dodavatelům zařízení sportovního a relaxačního centra,“ uvádí bývalý poradce v dopise pro ministra financí.   

V dopise adresovaném Paroubkovi pak zdůrazňuje, že v době, kdy dotaci dostal, se s Vlčkem neznal. „Mediálně zveřejněné osoby v podobě pana poslance Vlčka a pana Krause nemají žádnou spojitost s poskytnutím předmětných dotací, v době schvalování dotací jsem je osobně ani jinak neznal,“ napsal Vrtal. V každém z dopisů pak zdůrazňuje, že jde o politicky a mediálně vykonstruovanou kauzu zneužívanou v politickém boji.

Vydáno pod