Ombudsman: V kauze Oulický chyboval ústecký kraj i magistrát

Praha – Ombudsman Otakar Motejl došel k závěru, že v případě černých staveb vlivného člena ústecké ODS Patrika Oulického chyboval jak ústecký magistrát, tak krajský úřad. Oulický si v chráněnné krajinné oblasti České středohoří postavil načerno obří zeď, bazén a příjezdovou cestu ke svému sídlu. Případem už se zabývá i policie. Ombudsman se také může obrátit na ministerstvo pro místní rozvoj, pokud magistrát a kraj chyby nenapraví.

Podle veřejného ochránce práv pochybil krajský úřad v tom, když případ odebral trmickému stavebnímu úřadu těsně předtím, než úřad v Trmicích rozhodl o odstranění staveb. Podle mluvčí Úřadu veřejného ochránce práv odebral krajský úřad kauzu trmickému stavebnímu úřadu, aniž by k tomu měl natolik závažné a zásadní důvody. „My rozhodně nesouhlasíme s tvrzením ombudsmana, že by došlo k nějakému pochybení, naopak jsme přesvědčeni o tom, že jsme jednali zcela v intencích dobré správy,“ obhajuje postup Ústeckého kraje jeho mluvčí Magdalena Hanáčková. 

Poté, co Ústecký kraj odebral záležitost Trmicím, tak jí pověřil ústecký magistrát. Ten ale řízení po několika týdnech přerušil, územní plán Řehlovic, kam Oulického sídlo spadá, prý obsahuje řadu nejasností. Mluvčí magistátu trvá na tom, že stavební úřad nepochybil: „Celé je to o tom, že domem pana Oulického prochází zastavitelné i nezastavitelné území,“ upřesnil Milan Knotek. 

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Potíž je ale v tom, že se dům Patrika Oulického do nezastavitelného území zřejmě dostal až po úpravách, které byly udělány načerno. Vlivný člen ODS se snažil černou stavbu dodatečně zlegalizovat, u řehlovických zastupitelů ale dvakrát neuspěl.