Poslanec Polanský vezme sporný přílepek o soudcích NS zpět

Praha – Poslanec ODS Jiří Polanský se rozhodl stáhnout svůj pozměňovací návrh týkající se zákona o soudech a soudcích, který ve formě přílepku k nesouvisejícímu zákonu o obecně prospěšných společnostech prošel v úterý sněmovnou. Polanský prý nechce, aby se jeho návrh stal součástí politického boje. Proti návrhu snížit kvalifikační předpoklady pro soudce a vrcholné funkcionáře Nejvyššího soudu (NS) a umožnit jmenovat místopředsedu NS bez souhlasu předsedy soudu se ohradili nejen zástupci justice, ale i Polanského stranický kolega, exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Prostě to vezmu zpět, abych nepřispíval k jakékoliv politické nervozitě, a ať si to rozhodne nová politická garnitura, která nastoupí od června,“ uvedl Polanský. Stažení sporné části navrhne na pátečním jednání Poslanecké sněmovny.

Novela zákona i se sporným pozměňovacím návrhem prošla v úterý ve sněmovně bez větší pozornosti obecnou i podrobnou rozpravou. Úplně náhodou ji pak objevil místopředseda legislativní rady vlády František Korbel. Proti návrhu ostře vystoupili nejen zástupci justice, ale i Polanského stranický kolega a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Pokud zákon říká, že řadoví soudci Nejvyššího soudu musí splňovat podmínku 10leté praxe v justici a odborné způsobilosti, tak je přece absurdní, aby stejnou podmínku neměl stanovenou též předseda Nejvyššího soudu,“ domnívá se Pospíšil. Podobně hovoří i předsedkyně NS Iva Brožová. „Ten systém má tímto poslaneckým návrhem nakročeno ve prospěch moci výkonné, aby moc výkonná měla prostor pro opanování moci soudní,“ uvedla Brožová.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Proti návrhu se postavila i Soudcovská unie. Podle jejích zástupců by se do nejvyšších justičních funkcí mohli dostal lidé bez potřebné praxe. Zároveň se prý jedná o nerespektování nálezu Ústavního soudu. „Naprosto neústavním způsobem cestou přílepku se poslanci snaží změnit tak zásadní zákon, jako je zákon o soudech a soudcích,“ řekl prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Nález Ústavního soudu zrušil před třemi lety jmenování Jaroslava Bureše místopředsedou NS. Tomu se tehdy úspěšně postavila Iva Brožová, která vedla o jmenování spor s prezidentem Václavem Klausem.

Kovářová odmítla, že by mířila na Nejvyšší soud

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová odmítá spekulace o tom, že za snahou o změnu zákona je její osobní zájem o funkci v čele Nejvyššího soudu. „Toto obvinění je naprosto nesmyslné a ničím nepodložené a po tom, kdo je šíří, budu požadovat omluvu,“ nechala se slyšet Kovářová. Server iDnes.cz kromě Kovářové zmiňoval také současnou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Po přijetí Polanského novely by jim k tomu stačilo, kdyby je prezident Klaus alespoň na pár minut jmenoval soudcem. Poté by již jmenování do funkce na NS nic nebránilo.

  • Poslanec ODS Jiří Polanský autor: ČT24, zdroj: www.psp.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1579/157861.jpg
  • Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1468/146739.jpg