Reportéři ČT: Po nepovedené liposukci břicha skončila ochrnutá

Praha - Ne vždy se sny naplní - paní Petra Poborská nebyla po dvou porodech spokojená se svojí postavou, rozhodla se proto podstoupit liposukci. Před třemi lety se tak svěřila do péče vyhlášené soukromé Kliniky GHC Praha, kde podstoupila plastickou operaci. Skončila však na vozíku, s poškozeným mozkem a slepá. Již druhý den po operaci se objevily vážné komplikace. Podle všeho došlo k plicní embolii, kterou způsobila uvolněná krevní sraženina. Paní Poborská tak málem zemřela. Po třech měsících v kómatu se probrala - poškození mozku bylo ale rozsáhlé, takže téměř oslepla, nemohla chodit ani mluvit. Tři roky strávené v různých nemocničních zařízeních a rehabilitačních ústavech sice vedou k částečnému zlepšení jejího stavu, nicméně bez celodenní péče se neobejde. Právníci paní Poborské požadují po klinice odškodnění ve výši 15 milionů korun. Ať už soud dopadne jakkoliv, zdraví jí žádná částka nevrátí.

Lékaři: „Její zdravotní stav už nikdy nebude jako před operací“

Dnes prakticky nevidí, rozpoznává pouze obrysy, má také poškozenou jemnou motoriku a není schopná samostatné chůze. I když v současné době podstupuje rehabilitační cvičení, žádný lékař nemůže s určitou platností říci, v jakém zdravotním stavu bude po rehabilitaci. Ale v žádném případě už to nebude jako před osudným zákrokem na plastické chirurgii.

Nepodařená plastická operace (zdroj: ČT24)

Paní Poborská je přesvědčená o tom, že za její stav může Klinika GHC Praha, přesněji řečeno Centrum estetické medicíny, které operaci provádělo. Její názor zčásti podporuje znalecká komise pražského magistrátu, která případ prošetřovala.

Nové vedení kliniky ale jakékoliv pochybení za své předchůdce odmítá: „Znalecká komise posuzovala informace, které jsme my v době rozhodnutí o průběhu operace neměli.“

Z dostupné dokumentace znalci dospěli k závěru, že paní Poborská měla dostat nízkomolekulární heparin, tedy látku na ředění krve bránící tvorbě krevních sraženin. Důvodů bylo hned několik. Klientka podle nich pocházela z rodiny s rizikem trombózy a embolie, dlouhodobě brala antikoncepci a šlo o rozsáhlou operaci, která trvala téměř dvě hodiny. Klinika se ale brání, že o trombóze či embolii v rodině jim klientka nic neřekla a navíc podepsala informovaný souhlas, ve kterém je riziko embolie zmíněno.

Jak vyplývá ze zprávy znalců, paní Poborská heparin nedostala. Místo něj se v záznamech objevuje podání hemostatika, po kterém krev naopak houstne. Odpovědnost za předoperační vyšetření a následné podávání léků má anesteziolog, který se k tomuto případu nechtěl vyjádřit.

Plastické operace břicha patří k těm nejsložitějším, proto by se neměly provádět na soukromých klinikách

Jeden z nejznámějších plastických chirurgů Jan Měšťák poukazuje na to, že plastická operace břicha patří k těm nejsložitějším. Podle něj by se podobně velké zákroky neměly provádět na soukromých klinikách, protože ty nejsou zařízeny na případné pooperační komplikace. Pokud jde o antikoncepci, před zákrokem doporučuje její vysazení, i když jak dodává, toto pravidlo zatím není pro ostatní závazné.

Je však s podivem, že Klinika GHC Praha, která zákrok prováděla a která se na svých webových stránkách prezentuje jako organizace, která je zde pro vás 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, se paní Poborské dosud neozvala, o její stav se nezajímá, natož aby se jí omluvila.

Ani žalobu ale nelze označit za jednoduchou, protože nebylo zcela zřejmé, na koho ji podat. Klinika GHC Praha totiž pod tímto názvem nemá k provádění plastické chirurgie potřebnou registraci na pražském magistrátu.

Klinika neměla registraci k plastické chirurgii a genetické testy nenabízí

Klientka byla operována na klinice GHC, konkrétně v Centru estetické medicíny. To potřebnou registraci u magistrátu má, ovšem k plastické chirurgii ji získalo až rok a půl po operaci paní Poborské. Do té doby měli náležitou registraci pouze jednotliví lékaři. S nimi ale paní Poborská smlouvu neuzavírala. Podepsala ji s klinikou GHC Praha, respektive Centrem estetické medicíny, na jehož účet zaplatila dohromady přes padesát tisíc. Jinými slovy zaplatila někomu, kdo neměl právo podobné operace poskytnout.

Podle slov ředitelky Kliniky GHC Praha nabízí lékaři v současné době pacientkám při podezření na možná rizika genetické testování. Tento test stojí asi pět tisíc korun a klientům, kteří mají například riziko embolie v rodině, je podle vedení kliniky hrazen pojišťovnami. Reportérce, která před plánovanou operací břicha upozornila na embolii v rodině, však žádný genetický test lékařem Kliniky GHC Praha nabídnut nebyl.

  • Vedení Kliniky GHC Praha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1580/157965.jpg
  • Petra Poborská po plastické operaci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1580/157967.jpg
  • Petra Poborská před plastickou operací autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1580/157966.jpg