Sněmovna odsouhlasila pokutu pro Dohnala a zdanění dluhopisů

Praha - Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal musí zaplatit pokutu 50 tisíc korun za to, že poslancům neumožnil kontrolu hospodaření úřadu. Pokutu mu udělil sněmovní kontrolní výbor, Dohnal se odvolal a o tomto odvolání dnes rozhodovalo plénum sněmovny, které za zavřenými dveřmi pokutu potvrdilo. Poslanci také rozhodli, že zdanění výnosů ze státních dluhopisů pro obyvatele bude 15 procent. Zákonodárci dále vyzvali vládu, aby zrušila soutěž Lesů ČR na lesnické práce a prodej dřeva, doplnili seznam kandidátů na státní ocenění a požádali vládu, aby navrhla Nejvyššímu správnímu soudu zrušení 16 stran nebo hnutí kvůli neúplným nebo chybějícím finančním zprávám.

Poslanci se hospodařením NKÚ zabývají už víc než rok, od doby, kdy na údajné Dohnalovy chyby v hospodaření upozornilo širší vedení úřadu. Dohnal ale jejich kontrolu odmítá s tím, že pro ni neexistuje zákonný podklad. Poslanci loni dokonce najali soukromou firmu, která jim měla při kontrole pomoci, a vytvořili kontrolní skupinu, která se měla na úřad vydat. Dohnal jim ale kontrolu neumožnil a poslanci mu za to udělili pokutu.

Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) podal na Dohnala trestní oznámení a návrh na zahájení kárného řízení. Dohnal ale koncem března podal ústavní stížnost proti postupu Poslanecké sněmovny a jejího kontrolního výboru. Domáhá se toho, aby mu sněmovna a výbor přestaly ukládat pokuty a hrozit mu dalšími postihy, pokud nesplní jejich příkazy.

Výnos státních dluhopisů se bude danit 15 procenty

Výnosy se státních dluhopisů určených občanům budou podléhat patnáctiprocentní sazbě daně z příjmů. Lidé budou kupovat obligace přímo od státu, který jejich prodejem chce získat víc peněz na financování děravého státního rozpočtu. Předloha nyní míří do Senátu.

Dluhopisy by se měly prodávat přímo občanům. Lidé by si je tedy nemuseli kupovat od prostředníka, například banky nebo obchodníka s cennými papíry. Ministerstvo financí počítá s tím, že takové prodeje mají určitá rizika. „Jedním z těchto rizik byla otázka, že by to vše nakoupil jeden subjekt. V obchodních podmínkách bude napsáno, že je hranice třeba 10 milionů korun na jednu osobu,“tvrdí ministr financí Eduard Janota.

Vládo, zastav tendry Lesů ČR

Sněmovna dnes vyzvala vládu, aby zrušila výběrové řízení státního podniku Lesy ČR na lesnické práce a prodej dřeva. Podmínky tendru kritizovali zejména zelení a lidovci, podle nich například poškozují malé a střední firmy, které by se o zakázku chtěly ucházet. Výběrové řízení již začátkem března pozastavil antimonopolní úřad. Poslanci dnes podpořili všechny vznesené návrhy vůči vládě a Lesům ČR.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda kromě jiného navrhl, aby vláda zaručila, že pravidla zakázky neumožní vznik monopolu na straně dodavatelů lesních prací a aby garantovala, že projekt podpoří malé a střední firmy. Dalším přijatým usnesením, které navrhl bývalý ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD), byla výzva Lesům ČR, aby zabezpečily důslednou evidenci vytěžené dřevní hmoty co do množství i kvality. Poslanci také požádali vládu, aby předložila návrh zákona o lesích, který zajistí lepší hospodaření v lesích.

Poslanci rozšířili kandidáty na státní ocenění

Poslanci dnes doplnili do seznamu sněmovních kandidátů na medaili Za zásluhy někdejšího hokejistu Jaroslava Jiříka a traumatologa Leopolda Plevu. Na Řád T. G. Masaryka sněmovna navrhla atleta Jana Haluzu, který byl prvním trenérem legendárního Emila Zátopka a po nástupu komunistického režimu byl zatčen a vězněn. Medaili Za hrdinství poslanci navrhli udělit dvěma lidem a medaili Za zásluhy 23 lidem.

Na medaili Za hrdinství poslanci navrhli Jana Janků, který působí v organizaci Junák a zakusil represe komunistického režimu, a Jana Plovajka, který bojoval proti nacistům a za socialismu byl perzekvován. Seznam kandidátů na medaili Za zásluhy zahrnuje vedle Jiříka a Plevy i plastického chirurga Ladislava Bařinku, bývalého politického vězně Ladislava Bergmanna, člena Konfederace politických vězňů Čestmíra Čejku, kněze Františka Fráňu a zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse. Dalšími navrženými jsou historička Zdeňka Hledíková, funkcionář mysliveckých organizací Josef Hromas a Julie Hrušková, která po únoru 1948 převáděla lidi na Západ a zažila komunistické represe. 

Sněmovna navrhla na tuto medaili rovněž bývalé politické vězně Miloslava Komínka, Josefa Plocka, Jana Pospíšila, Adolfa Rázka, Jiřího Světlíka a Josefa Vlčka, sochaře Milana Knoblocha, protikomunistického odbojáře Karla Párala, kardiochirurga Jana Pirka, zakladatele Konta Bariéry Jaroslava Šturma, zakladatelku Bílého kruhu bezpečí Petru Vitoušovou, čestného předsedu Spolku českých bibliofilů Františka Dvořáka a Jaroslava Zaviačiče, který proslul například v rychlém psaní na stroji.

Některým stranám hrozí zánik

Poslanci dnes požádali vládu, aby navrhla Nejvyššímu správnímu soudu zrušení 16 stran nebo hnutí. Dalším čtyř desítkám subjektů by měl soud pozastavit činnost. Důvodem jsou chybějící, nebo neúplné finanční zprávy o jejich hospodaření za minulý rok. Vláda by měla podle verdiktu sněmovny podat návrhy soudu do konce listopadu. Strany, které jsou navrženy na zrušení, už mají pozastavenou činnost. Patří k nim Demokratická strana Československa, Agrární strana, Strana Rovnost Šancí nebo Romská demokratická sociální strana. Mezi stranami, které by měly mít podle sněmovny pozastavenu činnost, je i Demokratická strana zelených, Koruna Česká, Liberálové.cz, Strana svobodných občanů, Unie Svobody-DEU, Cesta změny a Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa.