Památku polských obětí havárie uctil i arcibiskup Duka

Praha - Ve zcela zaplněné pražské katedrále sv. Víta sloužil smuteční mši za oběti letecké havárie, při níž zahynul polský prezident Lech Kaczyński s manželkou, arcibiskup Dominik Duka. Svou účast přišli vyjádřit třeba prezident Václav Klaus, předseda vlády Jan Fischer a polský velvyslanec Jan Pastwa. Před začátkem mše se v katedrále četla jména všech 96 obětí neštěstí. Prostor v katedrále zdobily české a polské státní vlajky a portrét polského prezidentského páru obklopený zapálenými svícemi. Další bohoslužby se uskuteční hned na několika místech Česka. Česká republika navíc na víkend, kdy budou v Polsku pohřbívat oběti sobotní letecké katastrofy, vyhlásila dny smutku.

„Pro mě ta zpráva má takový osobní rys, protože jsem se několikrát setkal s polským prezidentem a jeho paní na Hradě, při církevních slavnostech, takže si dovedu představit, že ta událost v souvislosti s Katyní je mnohoznačná,“ uvedl již dříve ve svém vyjádření pro ČT nový pražský arcibiskup Dominik Duka. Klaus vyzdvihl především Kaczyńského zásluhu o vynikající česko-polské vztahy. „Rozměry věcí, na které jsme navyklí, nejsou ničím proti těm, které mohou přijít,“ řekl prezident na mši.  

Pražská diecéze na oběti neštěstí vzpomene i o víkendu, přes poledne se po oba dny rozezní kostelní zvony. Neštěstí se stalo v sobotu ráno, shodou okolností krátce předtím, než se Duka oficiálně ujal svého úřadu při slavnostní mši v katedrále.

Smuteční mše se konaly po celé republice

Letecké neštěstí zastihlo na území České republiky stovky Poláků a několik desítek římskokatolických kněží, kteří pomáhají církvi doplnit řady duchovních v některých farnostech. Za oběti nehody se tak dnes pomodlili i lidé v Českém Těšíně, v kostele Slezské církve evangelické Na Nivách se v podvečer konala ekumenická bohoslužba. Smuteční mše proběhly i na dalších místech republiky. Polští motorkáři například položili věnce u hromadného hrobu polských vojáků z roku 1919 ve Stonavě na Karvinsku.

S vyjádřením smutku ale mají některé úřady a obce problém. Vlajky by měly být spuštěné na půl žerdi, řada obcí má ale státní symbol jen na dřevěném kůlu. Obce tak vymýšlí různé technické úpravy. Za špatné používání státních symbolů totiž hrozí úřadům sankce. Podle zákona mohou dostat pokutu až 15 tisíc korun.

Smuteční obřady za oběti letecké katastrofy u západoruského Smolenska budou v Polsku o víkendu dva. V sobotu bude ve Varšavě tryzna za všech 96 obětí, v neděli pak pohřeb prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho choti Marie v Krakově. Na pohřeb polského prezidentského páru pojedou prezident Klaus i arcibiskup Duka.

  • Smuteční mše za oběti letecké havárie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1582/158129.jpg
  • Rakev s obětí tragédie u Smolenska autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1582/158147.jpg
Vydáno pod