České předsednictví EU stálo skoro 3,5 miliardy

Praha - Ministerstvo financí už zná definitivní účet za české předsednictví EU, celkové náklady dosáhly výše 3,43 miliardy korun, předběžně se přitom počítalo s částkou ještě o 320 milionů vyšší. Vyplývá to z materiálu, který předkládá ministerstvo na pondělní jednání vlády. Samotné půlroční předsednictví v první polovině roku 2009 vyšlo na 2,13 miliardy, o rok předtím spolkla příprava miliardu korun a v roce 2007 se utratilo 287 milionů.

„Ve vyčerpaných penězích jsou zahrnuty jak výdaje centrální koordinace předsednictví, tak i výdaje všech centrálních úřadů státní správy,“ uvádí materiál. Jde o výdaje na organizační zajištění akcí Rady EU, výdaje na bezpečnost, výdaje na dočasné personální posílení státní správy, na rozšíření působnosti Stálého zastoupení v Bruselu, na zasedání Evropské rady konaná v Bruselu, na cestovné, na kulturní a další doprovodné akce a na vzdělávání úředníků.

Během předsednictví se v Česku uskutečnilo celkem 336 zasedání, z toho čtyři zasedání na nejvyšší úrovni, 14 neformálních Rad ministrů v Praze i v regionech a 318 ostatních zasedání, z nichž některá se konala rovněž na úrovni ministrů. V Česku i v dalších zemích po celém světě se při příležitosti předsednictví konaly stovky kulturních akcí. Další peníze navíc spokly i platy úředníků, jejich stavy se dočasně navýšily o 359 míst.

Česká republika vedla unii v první polovině loňského roku, byla koordinátorem a mluvčím EU. Pomyslnou štafetu převzalo Česko od Francie a předalo ji Švédsku.