Kvapil složil kauci 4 miliony, příští týden opustí vazbu

Brno - Rodina někdejšího starosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila složila na účet Okresního soudu Brno-venkov kauci 4 miliony korun. Kvapil by se tak mohl dostat na svobodu už příští týden. O možnosti složit kauci rozhodl minulý týden tamní soudce Petr Jirsa. Státní zástupce verdikt nenapadl, dnes proto nabyl právní moci. Na kauci ve výši 2 miliony korun může být propuštěn i bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný. Stanovisko jeho právníka Česká televize zjišťuje.

O složení kauce Českou televizi informoval právní zástupce Aleše Kvapila Milan Staněk. Shánění peněz podle něj bylo obtížné - státní zástupce totiž rodině na konci března zablokoval veškerý majetek. „Rodině se podařilo sehnat peníze od známých a kamarádů. Pokud vše půjde hladce, pan Kvapil by se na svobodu mohl dostat příští týden,“ odhaduje právník.

Štopl: Kvapil s Novotným chtěli čtyři miliony

Telefonát Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Korupční kauza souvisí se stavbou Sonocentra, kterou chce v Brně postavit podnikatel Jiří Štopl. Bezproblémový vznik objektu ale podle všeho lobbista Novotný společně s Kvapilem podmínil úplatkem, jehož výše klesla z původně požadovaných čtyř na jeden milion korun.

„Setkali jsme se a bylo mi řečeno, že pan starosta do toho takzvaně zapíchl vidle,“ popsal Štopl v rozhovoru pro ČT první z celé série schůzek s Novotným. Na jedné z nich jednal i se starostou Kvapilem. Podle Štopla bylo zjevné, že se trojice baví o úplatku a Kvapil na částku dva miliony korun kýval hlavou.

Štopl si většinu schůzek nahrával a v mezidobí se obrátil na protikorupční policii, která začala případ monitorovat. Novotného policisté zatkli krátce po převzetí peněz a na jiném místě zadrželi i Kvapila. Oba muži zatím zůstávají ve vazbě.

Jiří Štopl
Zdroj: ČT24