Vlček má na grémiu vysvětlovat údajný několikamilionový dluh

Praha - Politické grémium ČSSD požádalo předsedu Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka, aby do pondělí dodal podklady k údajnému několikamilionovému dluhu, který má mít u svého bývalého asistenta Zdeňka Klapky. Strana si dokumenty prostuduje a pak se k případu vyjádří. Mladá fronta Dnes uvedla, že si Vlček v minulosti půjčoval peníze od svého bývalého asistenta, prostějovského advokáta Zdeňka Klapky. V jednom případě si podle deníku půjčil milion, ovšem peníze šly na účet někoho jiného. O druhou, dvouapůlmilionovou půjčku se spolu dodnes soudí.

„Je zřejmé a jasné, že se jedná o soudní spor dvou lidí, kde každá z těchto stran může média využít, popřípadě zneužít k nátlaku na protistranu, k tomu, aby si zvýšila své právní nároky,“ prohlásil šéf PR ČSSD Petr Dimun s tím, že se mu Klapka v přítomnosti svědka k podobnému postupu ve čtvrtek přiznal. „Dost dobře nechápu, proč tři roky se táhnoucí soudní spor je nyní v zájmu médií, před volbami,“ poznamenal Dimun. 

Vlček druhý dluh neuznává, Klapka byl jeho dlouholetým známým a ve volebním období 2002 až 2006 pro něj pracoval jako poslanecký asistent. Dimun také odmítl tvrzení deníku, že by první z půjček, která prý prošla účtem Dalibora Miky, souvisela s dotací pro rekreační zařízení jeho otce. V něm Vlček s rodinou občas tráví dovolenou. 

Sám předseda Poslanecké sněmovny s novináři odmítá hovořit, celou záležitost má vysvětlit na pondělním politickém grémiu strany. „On kontaktuje svého advokáta a připraví k tomu všechny podklady a v pondělí se k celé záležitosti ještě vrátíme a vyjádříme,“ uvedl Dimun.   

V médiích se dnes probírá ještě jedna kauza, do které je zapletený Miloslav Vlček. Podle Hospodářských novin měl ve sněmovně prosadit dotaci na sportovní středisko v Harrachově, který stavěl bývalý Vlčkův poradce Petr Vrtal. Peníze prý šly ale na výstavbu soukromého hotelu. Nakládání s dotací už prověřuje finanční úřad. Vlček stojí v čele kandidátky pro sněmovní volby v Olomouckém kraji.

Vydáno pod