Za předávkování a smrt dcery soud potrestal matku i jejího druha

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud poslal matku čtrnáctileté dívky a jejího druha na 12 a 14 let do vězení. Dvojice podle rozsudku loni v srpnu dívce v Jirkově na Chomutovsku poskytla pervitin, kterým se předávkovala a zkolabovala. O den později v ústecké nemocnici zemřela. Dvojici soud potrestal i za výrobu drog či její napomáhání, muže i za neplacení výživného. Dvojice u soudu vinu popírala. Rozsudek není pravomocný, odsouzení i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro odvolání.

Soudce Ondřej Peřich dnes při odůvodňování rozsudku uvedl, že dívka žila v podmínkách, ve kterých měla k drogám přístup. Druh její matky v bytě, ve kterém žila, pervitin za pomoci její matky vyráběl a dívce jej poskytoval. Stejně tak jí prý oba pomáhali i se sháněním marihuany, kterou kouřila. Podle soudce dívka mohla mít k drogám přístup ještě dříve, než se druh k její matce přistěhoval, ovšem i tak prý byla doba, kdy jí drogy dávali, dlouhá. Dodal, že žena i muž jako uživatelé drog si museli být vědomi nebezpečí, které pro dívku drogy představovaly.

Během soudu se dvojice hájila tím, že dívka si mohla v den, kdy na předávkování pervitinem zkolabovala, drogu opatřit a aplikovat jinde. Podle Peřicha ale žádné z výpovědí nenaznačily, že by z bytu odešla, obhajobu proto odmítl. Uvedl, že podle svědků byl muž v okamžiku, kdy pro dívku přijela sanitka, viditelně pod vlivem drog.

Vysoký trest u muže zdůvodnil tím, že v době, kdy svůj čin spáchal, byl podmínečně propuštěný. Kromě vězení mu nařídil i ochrannou léčbu. Dvanáctiletý trest si podle Peřicha matka vysloužila hlavně kvůli dlouhé době, během které o drogách u dcery věděla a poskytovala jí je. Protože nebyla nikdy trestaná, soud ji poslal do mírnějšího druhu věznice než jejího druha.