Poslanecká sněmovna zavedla v posledních čtyřech letech řadu novinek

Praha - Před čtyřmi lety, první den po volbách, to vypadalo, že Poslanecká sněmovna toho moc neschválí. Levice i pravice získala stejný počet poslanců a oba nesmiřitelné tábory se postavily proti sobě. Přesto dokázala sněmovna prosadit ty nejradikálnější změny v životech Čechů od poloviny devadesátých let. Poslanci odsouhlasili zavedení rovné daně, třicetikorunového poplatku u lékaře, zvýšení DPH, ale přijali i novelu trestního řádu. Zůstává otázkou, které z novinek setrvají i po volbách. Levice má totiž podle předvolebních preferencí náskok a slibuje, že po volbách většinu z nich zruší či výrazně změní.

Zavedení rovné daně se stalo jedním z největších zásahů do života lidí v posledních letech. Především střední a vyšší příjmové třídě klesly daně. Jenže s nástupem krize už i ODS začala přiznávat, že jen jedno pásmo nestačí. A zdá se, že po volbách Česko zavedení speciální daně pro bohaté nemine. 

Bohuslav Sobotka (ČSSD):

„To, že bude zavedena jedna sazba z příjmu fyzických osob, bylo přechodné období, ukazuje se, že to rozhodně není udržitelný stav.“

Reportáž Ladislava Dolanského (zdroj: ČT24)


Další změnou bylo zvýšení DPH o jedno procento, což zdražilo zboží i služby. Ve zdravotnictví se vůbec poprvé politici snažili lidem vysvětlit, že ne všechno je zadarmo. A synonymem toho se stal třicetikorunový poplatek u lékaře. „Je to určitý průlom do chápání zdravotní péče,“ řekla Michaela Šojdrová z KDU-ČSL.

Kromě poplatku bylo zásadní novinkou také zavedení limitu spoluúčasti. I v tomto případě nad poplatky visí otazník. Hejtmani ČSSD je dnes dotují z krajských rozpočtů. Strana chce udělat všechno pro jejich zrušení.

I v trestní oblasti poslanci udělali velký krok dopředu. Přijali novelu trestního řádu. „Dosud zde platil zákon z šedesátých let, který stavěl na komunistickém pojetí práva,“ konstatoval Jiří Pospíšil (ODS). Zákon tak začal posuzovat mnohem přísněji nebezpečné trestné činy proti životu a zdraví. Tedy například vraždy.

Na poslední řádné schůzi sněmovny poslanci potvrdili padesátitisícovou pokutu prezidentovi NKÚ Františku Dohnalovi. A vládě poslali seznam stran, které by měly být zakázány nebo jejichž činnost by měla být aspoň pozastavena. Sejít by se měli ještě jednou v polovině května, kdy se budou zabývat normami vrácenými prezidentem a Senátem.