Ministerstvo chce dotace z programu Jihozápad vyřešit do týdne

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj se dohodlo s hejtmany Plzeňského a Jihočeského kraje na konkrétních krocích, které by měly zhruba do týdne vyřešit situaci okolo projektů z tzv. páté výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad. Nejasnosti v přidělování dotací v hodnotě zhruba 3,8 miliardy korun vyšetřuje policie. Kvůli tomu doposud nebyly podepsány smlouvy s úspěšnými žadateli o dotace.

Ministerstvo chce regionální radě regionu Jihozápad poskytnout pomoc v přehodnocení projektů páté výzvy. „Poskytneme nové externí hodnotitele, aby ty projekty, u kterých je podezření, že byly manipulovány, byly hodnoceny úplně jinými hodnotiteli,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Cílem je podle něj vyřešit situaci v co nejkratší době tak, aby předsedkyně rady Milada Emmerová mohla bez problémů podepsat smlouvy, na které čekají úspěšní žadatelé v rámci páté výzvy.

„Ministerstvo také provede kontrolu dokumentů, které byly vydány zejména na té regionální úrovni - tak, abychom do budoucna minimalizovali lidskou chybu,“ doplnil Vondruška v souvislosti s tím, že policie od poloviny března stíhá ředitele Úřadu regionální rady Jiřího Trnku a šéfa odboru implementace programu Martina Půlpytla. Oba údajně ovlivňovali výběr projektů, které měly dosáhnout na unijní dotace. Muži čelí obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropských společenství ve stadiu pokusu. Trnka je ve vazbě, Půlpytla vyšetřují na svobodě. Oběma hrozí až 12 let vězení.

Protikorupční policie obvinila také pracovnici Regionálního technického muzea v Plzni, která údajně při přípravě podkladů k žádosti o dotace z programu Jihozápad padělala rozhodnutí ministerstva kultury. Policisté ji stíhají pro padělání a pozměnění veřejné listiny, dotační podvod a poškozování finančních zájmů Evropských společenství také ve stadiu pokusu. V případě prokázání viny může jít do vězení až na deset let.

Vydáno pod