Klaus: Česko-polské vztahy se díky Kaczyńskému výrazně zlepšily

Praha – Víkend bude v Polsku, ale i v Čechách ve znamení smutku. Polský prezident Lech Kaczyński spolu s částí elity země tragicky zahynul při leteckém neštěstí ve Smolensku a celý svět truchlí spolu s Poláky. Po týdnu od tragédie poskytl exkluzivní rozhovor České televizi prezident Václav Klaus, jenž se rovněž v Polsku zúčastní smutečního obřadu. Přední český euroskeptik měl s Kaczyńským blízký vztah právě v názorech na Evropskou unii. Klaus považoval polského státníka za velice přemýšlivého člověka znalého historie, literatury i filmů. Za Kaczyňského vlády se podle něj zlepšily i česko-polské vztahy.

Na pohřbu Kaczyńského se sejdou státníci z celého světa. „Islandská sopka má moc nad půlkou Evropy, takže se celá akce nyní zpochybnila,“ řekl Klaus. Příležitostí pro sblížení obou státníků bylo podle něj mnoho. „S Kaczyńským se dalo hovořit, nebyl to takový ten rychle vykvašený politik,“ prohlásil o polském státníkovi český prezident. Naopak ho označil za přemýšlivého, znalého historie, ale i literatury či filmů.

Klaus o Kaczyńském:

„S Kaczyńským jsme neřešili jen Evropskou unii, s ním jsem našel spoustu stejných zájmů. Přečetli jsme stejné knihy a viděli stejné filmy.“

Rozhovor s Václavem Klausem (zdroj: ČT24)


Klaus zavzpomínal, jak se o polského prezidenta neustále starala jeho manželka. „Nebyl to moc praktický člověk. Díky tomu jsme se dostali i k tomu, kolik kdo má dětí a vnoučat,“ podotkl Klaus. Hovořili spolu ovšem v přítomnosti tlumočnice – polský prezident totiž nebyl příliš jazykově zdatný.

Polský prezident žil vypořádáváním se s komunismem

Kaczyński byl podle Klause především Polákem se vším, co to obnáší. „Šlo především o obrovský prožitek druhé světové války a komunismu,“ konstatoval prezident. Kaczyński prý uměl vyjmenovat i několik československých komunistických pohlavárů ze 70. let. Česko ale přitom navštívil až v době své politické kariéry. „Myslím, že Češi neštěstí velmi prožívají a berou ho vážně,“ řekl Klaus. Podle něj se česko-polské vztahy díky Kaczyńskému zlepšily.

Vydáno pod