Na seznamu pochybných studentů práv je také soudce Braun

Praha - Na seznamu podezřelých studentů plzeňské právnické fakulty, s nimiž Západočeská univerzita (ZČU) zahájí správní řízení o odebrání titulu, je také uznávaný soudce Petr Braun z pražského městského soudu. Fakt, že Braunovo jméno figuruje na seznamu pochybných absolventů plzeňských práv, dokládají protokoly univerzitní vyšetřovací komise, uvedl dnešní list Mladá fronta Dnes (MfD). Braun podezření odmítá.

Právě Braun v listopadu 2007 poslal do vězení bývalou prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou za účast na zinscenovaném procesu s Miladou Horákovou. Jeho rozsudek tehdy kolegové chválili jako výborně zdůvodněný. V ohrožení je nyní Braunův titul JUDr. Komise soudci vyčítá, že získal diplom za rekordní dva dny. „Podle záznamů fakulty byl přijat k rigoróznímu řízení 14. října 2002 a 16. října 2002 složil státní rigorózní zkoušku a práci obhájil před komisí,“ tvrdí zpráva prorektorky Evy Pasáčkové.

Braun říká, že titul JUDr. získal řádně. „Nevybavuji si, že bych cokoliv dostal zadarmo. Tedy že bych si na fakultu obrazně řečeno jen přijel pro diplom. Takhle to určitě nebylo. Řádně jsem odevzdal práci, obhájil ji před komisí a zúčastnil se promoce,“ řekl MfD Braun. Faktem je, že rigorózní řízení, za jehož absolvování se uděluje titul JUDr., je rozdílným studiem oproti magisterskému či doktorskému. Řízení se skládá pouze z napsání práce a její obhajoby. Student nemůže ovlivnit, jakou komisi mu fakulta nadeleguje. „Neměl jsem naprosto žádný vliv na průběh státní rigorózní zkoušky i celého řízení,“ brání se soudce.

Braunova zkušební komise byla přitom podle vyšetřovací komise nestandardní. Mimo jiné v ní zasedly tři hlavní postavy skandálu - někdejší proděkan Milan Kindl a učitelé Daniel Telecký a Ondřej David. Ve škole navíc chybí nejen Braunova rigorózní práce (tehdy nebyla povinnost ji archivovat), ale i posudky k ní.

Zahájení řízení neznamená hned ztrátu titulu

Zahájení řízení o odebrání titulu automaticky neznamená, že Braun přijde o diplom. Během řízení se může k obvinění vyjádřit a předložit důkazy o své nevině. Případné odebrání titulu JUDr. by nemělo na samotnou práci soudce vliv. K tomu, aby si uchazeč oblékl talár, stačí získat nižší, magisterský titul. Fakulta nyní Brauna vyzve, aby jí ke kontrole předložil rigorózní práci.

Vyšetřovací komise v čele s prorektorkou Pasáčkovou zkoumala okolnosti studia na plzeňské právnické fakultě poté, co se rozhořel skandál s neoprávněným rozdáváním titulů. Vážné pochybnosti shledala přibližně u 70 absolventů. S nimi nyní zahájí správní řízení. Například se starostou Prahy 5 Milanem Jančíkem a chomutovskou primátorkou Ivanou Řápkovou (oba ODS).

Ivana Řápková
Zdroj: ČT24