Vítkov rok poté: Natálka se znovu učí chodit, soud se žháři za měsíc

Vítkov - Ještě ani ne tříletá Natálka, která utrpěla vážné popáleniny při loňském žhářském útoku na domek ve Vítkově na Opavsku, se znovu učí chodit. Bez pomoci a držení za ruku zatím neujde ani krok. Zanedlouho čeká dívenku rehabilitace kvůli problémům s pravou nohou, na kterou nechce šlapat, poté další operace. Podstoupila jich už desítky. Od tragické události, jež změnila životy mnoha lidí, uplyne v noci na 19. dubna přesně rok. I po takové době spousta lidí Natálčině rodině pomáhá. V Benátkách nad Jizerou proběhl charitativní koncert, na kterém bez nároku na honorář zahrály mimo jiné skupiny Bengas nebo Gipsy.cz. Koncertu se zúčastnila i manželka premiéra Dana Fischerová, exministr pro lidská práva Michael Kocáb nebo matka holčičky Anna Siváková. Vybralo se přes 42 tisíc korun.

Žhářský útok rodině zcela změnil život. Do starých kolejí se nevrátil ani po návratu z nemocnice, kde s Natálkou její matka strávila víc než osm měsíců. Malá Natálka má za sebou desítky operací a lékařů se už bojí. Zoufale křičí, jen se k nemocnici přiblíží na dohled. Další hospitalizace ji ale čeká už brzy. „Do dvou týdnů musíme nastoupit na rehabilitaci. Pak nás čeká operace ručičky. V nemocnici budeme zase měsíc. Nevím, jak to zvládne,“ uvedla mladá matka.

Už 11. května před soudem stanou lidé, kteří podle obžaloby neštěstí dívky i jejích rodičů, při požáru také zraněných, způsobili. Žháři z řad pravicových extremistů z Opavska a Bruntálska do oken domku hodili tři zápalné láhve s benzinem. Tehdy ani ne dvouletá Natálka utrpěla rozsáhlé popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. Její rodiče byli zraněni méně.

Reportáž Silvie Klekové, vstup Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Před soudem stane David Vaculík, Jaromír Lukeš, Ivo Müller a Václav Cojocaru za mimořádných bezpečnostních opatření. Podle právní kvalifikace se dopustili rasově motivovaného pokusu o vraždu, kterou chtěli spáchat na více osobách, z nichž jedna byla dítě. Za to jim hrozí až doživotí. „Pro mě by bylo spravedlivé, kdyby dostali ten nejhorší možný trest. Oni nás odsoudili k trestu, který bude trvat celý život. Přála bych jim, aby trpěli tak, jako trpí naše rodina,“ dodala Siváková. Dva se přiznali, že zápalné láhve hodili, jeden že byl na místě, čtvrtý mlčí. Siváková je rozhodnuta, že k soudu půjde.

Policisté mají muže, který rodině vyhrožoval smrtí

Policisté už dopadli muže, který zřejmě rodině Sivákových vyhrožoval. Začátkem roku našla matka Natálky ve schránce vzkaz. „Všichni do plynu! Nejprve Anna Siváková, potom Natálka a nakonec i její otec a další tři děti.“ Případ policie zatím šetří pro podezření z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. „Ještě teď z toho mám husí kůži. V obálce byla vystřižená novinová fotografie celé naší rodiny. Propiskou tam bylo napsáno, že půjdeme do plynu. Čísla na fotografiích označovala pořadí. Já jsem měla jedničku, Natálka dvojku,“ popsala Právu obsah doručené obálky Siváková.

Vydáno pod