Úředníci rozhodující o velkých zakázkách budou muset mít prověrku

Praha - O veřejných zakázkách nad 300 milionů korun budou moci nově rozhodovat jen lidé s bezpečnostní prověrkou. Rozhodla o tom dnes vláda. Návrh připravilo ministerstvo pro místní rozvoj spolu s Národním bezpečnostním úřadem. Ministerstvo bude nyní připravovat novelu zákona, předložit ji chce letos na podzim.

Aktuálně platí povinnost mít bezpečnostní prověrku pouze pro zástupce ministerstev, kteří rozhodují o veřejných zakázkách nad 500 milionů korun. „Připravovaná novela zákona o veřejných zakázkách by měla zajistit, že o mnohasetmilionových zakázkách budou rozhodovat maximálně prověřené osoby,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Nová povinnost se bude týkat všech, kteří u zakázek nad 300 milionů korun schvalují zadávací podmínky, rozhodují o podpisu smlouvy nebo vybírají nejvhodnější nabídky. Povinnost mít bezpečnostní prověrku bude závazná pro zástupce všech veřejných institucí, tedy například i pro zástupce krajů a obcí.

Předsednictví vyšlo levněji, než vláda čekala

Vláda dnes ještě také měla posoudit výdaje na české předsednictví EU, která ČR stálo téměř 3,5 miliardy korun. Přitom původně na to vláda pro roky 2007 až 2009 vyčlenila ještě o čtvrt miliardy víc.

Více než 2 miliardy korun stálo samotné předsednictví v první polovině loňského roku. Přípravy v roce 2008 přišly stát na víc než miliardu a rok předtím, v roce 2007, na téměř 287 milionů korun. Z peněz se zaplatily akce Rady Evropské unie, zajistila se jejich bezpečnost, dočasně se zvýšil počet úředníků, hradilo se jimi cestovné nebo různé doprovodné akce. Během předsednictví bylo v Česku celkem 336 zasedání. A konaly se tu také stovky kulturních akcí.

Kvůli předsednictví zaměstnal stát o 366 lidí navíc. Do konce roku 2009 ale zase tato místa zrušil. Nejvíc lidí, celkem 121, přibralo ministerstvo zahraničí. Naproti tomu na Úřad pro ochranu osobních údajů nebo na Státní úřad pro jadernou bezpečnost přišel jen jeden člověk navíc. Česká republika vedla Evropskou unii v první polovině loňského roku. Štafetu převzalo Česko od Francie a předalo ji Švédsku.

Logo českého předsednictví EU
Zdroj: ČT24